KIJK! 25 jaar herbestemmen in Nederland. Lees verder
KVL-gedenknaald, Oisterwijk
Herinneringsmonument in weer en wind

Voor de directie-ingang van de KVL staat een opvallend standbeeld in een – op dit moment- verwaarloosde staat. Het is de gedenknaald die door het personeel werd geschonken aan directeur Christ van der Aa ter gelegenheid van het 25 jaar bestaan van de KVL in 1941. De naald is deel van het rijksmonument KVL en is gemaakt door de Tilburgse beeldhouwer Toon van Wiel. Het heeft stevig te lijden onder het Nederlandse klimaat; de afgelopen decennia is de schade niet meer te missen, er breken steeds stukjes van het beeld af, wat inmiddels tot grote zorg in de Oisterwijkse gemeenschap heeft geleid. Daarom heeft BOEi in 2018 het besluit genomen het beeld te kopen van de Provincie Noord-Brabant en samen met de Oisterwijkers stappen te zetten voor behoud.

Erve IJzerman Wapenveld: nieuw zuivelmuseum in historische hoeve
Erve IJzerman: van boerderij tot zuivelmuseum in Wapenveld

De oude boerderij Erve IJzerman had eigenlijk geen mooiere herbestemming kunnen krijgen. De stichting die zich inzet voor het behoud van de karakteristieke hoeve heeft in dit agrarische erfgoed het nationaal zuivelmuseum gevestigd. Het dorp Wapenveld, prachtig gelegen tussen IJssel en Veluwse heidevelden, is daarmee in de toekomst een bijzondere toeristische trekpleister rijker.

 

Casino Huisduinen: Atlantikwall Centrum in uitgebrand logementsgebouw
Herinneringsmonument wordt Expeditiecentrum

In het Waddenlandschap in Den Helder ligt een uitzonderlijk gebouw: een uniek Duits bouwwerk uit de Tweede Wereldoorlog. Het Logementsgebouw in monumentale bouwstijl is beladen erfgoed van Atlantikwall van de Duitse bezetter, maar is juist daarom als herinneringsmonument van extra grote waarde. Dat het gebouw door een brand in 2009 bijna volledig is verwoest lijkt dit alleen maar te versterken.

 

Lunchen in de watertoren
Kantoren in de Bossche watertoren

Bovenin deze watertoren uit 1885 zijn nog altijd de twee stalen rechthoekige waterreservoirs met leidingen en afsluiters aanwezig. Door de restauratie en herbestemming zijn in de watertoren unieke kantoorruimtes gerealiseerd. De toren ligt aan de Hinthamerstraat, een van de oudste straten in de binnenstad van Den Bosch.

Generaal de Bonskazerne Grave: WOII-uitbreiding
Generaal De Bonskazerne in Grave: voor vriend, vijand en vluchteling

De Generaal De Bonskazerne is een Rijksmonument net buiten de bebouwde kom van Grave. Het bestaat uit een militair gebouwencomplex in expressionistische stijl met een oppervlakte van 20.000 m2. De kazerne werd kort voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd en zou plaats bieden aan twee bataljons infanteristen, in totaal zo’n 1.200 militairen. Voordat die hun intrek konden nemen vielen de Duitsers ons land binnen en eigenden zich de kazerne toe. Na de oorlog heeft de kazerne onderdak geboden aan verschillende soorten bewoners. Aan militairen natuurlijk, maar het complex is ook gebruikt voor de opvang van asielzoekers. Dit gebeurde nadat het ministerie van Defensie in 1994 besloot om het gebouw af te stoten.  

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow