KIJK! Het boek over 25 jaar herbestemming in Nederland. Lees meer
Zalig tafelen in de Zeepfabriek van Etten-Leur
Zalig tafelen in de Zeepfabriek van Etten-Leur

Zeepfabriek De Ster ligt op 100 meter van het historische winkelhart van Leur (Etten-Leur Noord). Het gebouw ligt aan de Geerkade in het oude industriegebied en is in 2005 gerestaureerd door BOEi. De voormalige zeepfabriek is nu een levendige locatie met horeca en kantoor.

Dineren boven alle peil
Gemaal De Lynden: dineren boven alle peil

Gemaal De Lynden in het Noord-Hollandse Lijnden speelde lange tijd een belangrijke rol in het droogleggen en droog houden van het Haarlemmermeer. Het oude gemaal stamt uit 1849 en is in 2005 vervangen door een nieuw gemaal. Het ketelhuis van het oude gebouw is door BOEi gerestaureerd en na herbestemming getransformeerd tot een sfeervol restaurant en unieke vergaderlocatie.

Dongecentrale Geertruidenberg: op volle kracht
Op volle kracht in Dongecentrale Geertruidenberg

Tot 2011 leverde de Dongecentrale in Geertruidenberg elektriciteit aan de klanten van energieleverancier Essent. Na een grondige restauratie bruist het complex opnieuw van de energie. Het kantoorgebouw is verhuurd en de voormalige elektriciteitscentrale is verhuurd aan Fijnevents en Risk Factory, een initiatief van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant dat wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking met verschillende partners waaronder provincie Noord-Brabant.

Zuiderziekenhuis Rotterdam: eerste gymnasium ‘Op Zuid’
Zorgeloos wonen in Zuiderziekenhuis Rotterdam

Het had weinig gescheeld of Zuiderziekenhuis was voorgoed uit het Rotterdamse stadsbeeld verdwenen. Dankzij de inzet van verschillende partijen is een van de meest gezichtsbepalende monumenten van Rotterdam-Zuid gelukkig behouden gebleven. De historische gebouwen van het Zuider, zoals het ziekenhuis in de Rotterdamse volksmond werd genoemd, zijn daarmee op het nippertje van de sloopkogel gered.

 

 

KVL-gedenknaald, Oisterwijk
Herinneringsmonument in weer en wind

Voor de directie-ingang van de KVL staat een opvallend standbeeld in een – op dit moment- verwaarloosde staat. Het is de gedenknaald die door het personeel werd geschonken aan directeur Christ van der Aa ter gelegenheid van het 25 jaar bestaan van de KVL in 1941. De naald is deel van het rijksmonument KVL en is gemaakt door de Tilburgse beeldhouwer Toon van Wiel. Het heeft stevig te lijden onder het Nederlandse klimaat; de afgelopen decennia is de schade niet meer te missen, er breken steeds stukjes van het beeld af, wat inmiddels tot grote zorg in de Oisterwijkse gemeenschap heeft geleid. Daarom heeft BOEi in 2018 het besluit genomen het beeld te kopen van de Provincie Noord-Brabant en samen met de Oisterwijkers stappen te zetten voor behoud.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow