Julianaschoorsteen in Oosterhout wordt middelpunt nieuwe buurt
Julianaschoorsteen in Oosterhout wordt middelpunt

Op het voormalige Twickelterrein in Oosterhout staat de 25 meter hoge Julianaschoorsteen. De schoorsteen is een belangrijk herkenningspunt in de omgeving en stond tot voor kort op de nominatielijst om gesloopt te worden. Gelukkig is na inspanningen van BOEi en haar partners besloten de schoorsteen toch te restaureren en wordt het dé eyecatcher van een nieuwe woonwijk.

Cereol Utrecht: de Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek
Van lastpak naar klasbak

Het was een liefde die even tijd nodig had om op te bloeien. Nou ja, even… ruim een eeuw lang was de Coöperatieve Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek Cereol een behoorlijke doorn in het oog van de bewoners van de Utrechtse wijk Oog in Al. Na een heftige brand in 2008 leek deze voorgoed verwijderd. De ruïnes van de oude fabriek werd echter weer opgebouwd, waarna De Cereol zich ontpopte tot een plek met belangrijke – en inmiddels onmisbare – maatschappelijke functies.

KVL-gedenknaald, Oisterwijk
Herinneringsmonument in weer en wind

Voor de directie-ingang van de KVL staat een opvallend standbeeld in een – op dit moment- verwaarloosde staat. Het is de gedenknaald die door het personeel werd geschonken aan directeur Christ van der Aa ter gelegenheid van het 25 jaar bestaan van de KVL in 1941. De naald is deel van het rijksmonument KVL en is gemaakt door de Tilburgse beeldhouwer Toon van Wiel. Het heeft stevig te lijden onder het Nederlandse klimaat; de afgelopen decennia is de schade niet meer te missen, er breken steeds stukjes van het beeld af, wat inmiddels tot grote zorg in de Oisterwijkse gemeenschap heeft geleid. Daarom heeft BOEi in 2018 het besluit genomen het beeld te kopen van de Provincie Noord-Brabant en samen met de Oisterwijkers stappen te zetten voor behoud.

Erve IJzerman Wapenveld: nieuw zuivelmuseum in historische hoeve
Erve IJzerman: van boerderij tot zuivelmuseum in Wapenveld

De oude boerderij Erve IJzerman had eigenlijk geen mooiere herbestemming kunnen krijgen. De stichting die zich inzet voor het behoud van de karakteristieke hoeve heeft in dit agrarische erfgoed het nationaal zuivelmuseum gevestigd. Het dorp Wapenveld, prachtig gelegen tussen IJssel en Veluwse heidevelden, is daarmee in de toekomst een bijzondere toeristische trekpleister rijker.

 

Steenfabriek Randwijk: een werkend monument
Steenfabriek Randwijk: een werkend monument

Bij de meeste monumenten hoort een verhaal over vervlogen tijden en vergeten functies. Mooie herinneringen over de steenfabriek Randwijk in Heteren zijn er genoeg, maar het meest bijzondere is eigenlijk dat dit monument nog steeds zijn oorspronkelijke functie vervult. Nog altijd worden er namelijk op ambachtelijke wijze stenen gebakken.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow