Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Watertoren Wageningen

Plaats
Wageningen

Bouwjaar
1948

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar

Investering
€ 100.000

Website
klik hier

Status
In ontwikkeling

Plaats
Wageningen

Bouwjaar
1948

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar

Website
klik hier

Status
In ontwikkeling

Omschrijving

Wonderlijk werken in de Wageningse watertoren

Op de Wageningse berg - net buiten de stad en aan de invalsweg vanuit Arnhem - staat als markant herkenningspunt de Wageningse watertoren. Vanaf dit bijzondere monument geniet u bij goed weer van een prachtig uitzicht dat tot aan Nijmegen reikt.  

Historie van de watertoren in Wageningen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep de Wageningse watertoren flinke schade op door operatie Market Garden in 1944. De 20 meter hoge toren had namelijk bovenin een uitzichtplatform met strategisch zicht op de Rijn.

De oude watertoren was te zwaar beschadigd om te restaureren en werd in 1947 afgebroken. Een jaar later werd de watertoren herbouwd in de stijl van de Delftse School door architect Th.K.J. Koch. De nieuwe toren is maar liefst 30 meter hoog en opnieuw voorzien van een uitzichtplatform. Dankzij het koperen tentdak is de Wageningse watertoren een duidelijk punt van herkenning voor iedereen die de stad nadert. Na de herbestemming door BOEi biedt de toren straks de mogelijkheid om te werken en vergaderen met een prachtig uitzicht.

Herbestemming van de watertoren

BOEi nam de watertoren in 2010 over van drinkwaterbedrijf Vitens, de levering vond plaats in november 2021 toen de watertoren geen functie meer had voor het waterleidingnet. Het plan is om in de watertoren onderdak te bieden aan bedrijven. Hierbij gaat de voorkeur uit naar innovatieve initiatieven op het gebied van voeding, beweging en gezondheid. In de watertoren komen vergaderruimtes die ook te huur zullen zijn voor derden.

 

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Stichting Future Center Wageningen, Vitens, Gemeente Wageningen

Ontdek meer projecten met type: Industrieel