Coberco-fabriek als nieuwe hotspot van Arnhem
Coberco-fabriek als nieuwe hotspot van Arnhem

Vlak bij de John Frostbrug in Arnhem ligt een ruwe parel: de voormalige Cobercofabriek. Er is weinig voorstellingsvermogen voor nodig om de enorme potentie van dit industriële erfgoed te zien. Deze plek verdient het dan ook een restauratie en herbestemming, zodat heel Arnhem het kan ontdekken en gebruiken. De melkfabriek heeft alles in zich om de nieuwe hotspot van Arnhem te worden. Een plek waar je straks kunt wonen, werken, winkelen, eten en drinken.

Riant wonen in de Badkuipenfabriek
Riant wonen in de Badkuipenfabriek

De DRU Badkuipenfabriek bevindt zich op het DRU Industriepark en is gevestigd in het gerestaureerde en verbouwde Portiersgebouw van voormalig ijzergieterij DRU. Met zijn 250 jaar geschiedenis kent de voormalige ijzergieterij DRU een lang en indrukwekkend verleden. In 1754 vonden de eerste industriële activiteiten plaats op het terrein waar nu zeven Rijksmonumenten staan.

Steenfabriek Randwijk: een werkend monument
Steenfabriek Randwijk: een werkend monument

Bij de meeste monumenten hoort een verhaal over vervlogen tijden en vergeten functies. Mooie herinneringen over de steenfabriek Randwijk in Heteren zijn er genoeg, maar het meest bijzondere is eigenlijk dat dit monument nog steeds zijn oorspronkelijke functie vervult. Nog altijd worden er namelijk op ambachtelijke wijze stenen gebakken.

Bankastudios in het ROZ gebouw
Er zit muziek in dit jonge monument

De Bankastudios zijn onlosmakelijk verbonden met de muziek en geluid. Regionale Omroep Zuid, later de Omroep Limburg heeft ruim 25 jaar lang vanuit het gebouw in Maastricht alle belangrijke gebeurtenissen en evenementen van commentaar voorzien en uitgezonden. Denk aan carnavals vieringen, het Wereld Muziek concours en de aardbeving in 1992. Het ROZ-complex is een prachtig voorbeeld van het erfgoed van de jaren zeventig.

Kwekerij Veelzorg
De kiem van eindeloos woonplezier

Het complex van Kwekerij Veelzorg ligt op een prachtige locatie te midden van de bloembollenvelden bij Hillegom. De kwekerij heeft sinds de oprichting in 1822 verschillende stadia doorlopen, wat te zien is aan de gebouwen die nog in hun oorspronkelijke staat op het terrein te vinden zijn. Het hele complex toont de geschiedenis van de bloembollencultuur, die vanaf de tweede helft van de 19e eeuw bepalend is geweest voor de ontwikkeling van Hillegom en de Bollenstreek.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow