Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

De Hoeksteen: Rietveldkerk

Plaats
Uithoorn

Bouwjaar
1964

Type
Religieus

Rol BOEi
Eigenaar

Investering
€ 3.000.000

Status
In ontwikkeling

Plaats
Uithoorn

Bouwjaar
1964

Type
Religieus

Rol BOEi
Eigenaar

Status
In ontwikkeling

Omschrijving

De Kubus van Rietveld: Rietveldkerk voor Uithoorn

De Rietveldkerk in Uithoorn moest in de nieuwe jaren 60 wijk de hoeksteen worden van de omgeving. De naam, de Hoeksteen, is eveneens een verwijzing naar de betekenis van de kerk voor de gemeente.

Historie van de Rietveldkerk

De Rietveldkerk in Uithoorn is een van de twee kerken die Gerrit Thomas Rietveld ontworpen heeft. Hij kreeg in 1961 de opdracht van de Hervormde gemeente Uithoorn om een kerkelijk centrum te bouwen. Rietveld wilde geen gebruikelijke kerk maken en het kerkbestuur stond hierachter. Ze wilden graag een kerk die de aandacht trok van stedenbouwers, architecten en bestuurders uit alle hoeken van de wereld. Het resultaat is een rechthoekig gebouw in de stijl van het nieuwe bouwen dat door de weerspiegeling in de omliggende vijver de illusie van een kubus creëert. In 1984 werd het gebouw verkocht aan de gemeente Uithoorn die het inrichtte als bibliotheek en theater.

Herbestemming van de Rietveldkerk

De bibliotheek heeft het pand eind 2016 verlaten en in 2017 heeft BOEi een koopovereenkomst met de gemeente Uithoorn gesloten. Sindsdien heeft BOEi een volledige cascorestauratie uitgevoerd en heeft het gebouw een nieuwe bestemming gekregen als restaurant met film- en theaterzaal en kantoren. Bij restaurant GERRIT kun je terecht voor bier- of wijnproeverijen, maar ook voor workshops over bierbrouwen.

 

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het SLS Fonds.

Ontdek meer projecten met type: Religieus