KIJK! Het boek over 25 jaar herbestemming in Nederland. Lees meer

De Hoeksteen: Rietveldkerk

Plaats
Uithoorn

Bouwjaar
1964

Type
Religieus

Rol BOEi
Eigenaar

Investering
€ 3.000.000

Status
In ontwikkeling

Plaats
Uithoorn

Bouwjaar
1964

Type
Religieus

Rol BOEi
Eigenaar

Status
In ontwikkeling

Omschrijving

De Kubus van Rietveld: Rietveldkerk voor Uithoorn

De Rietveldkerk in Uithoorn moest in de nieuwe jaren 60 wijk de hoeksteen worden van de omgeving. De naam, de Hoeksteen, is eveneens een verwijzing naar de betekenis van de kerk voor de gemeente. BOEi en het Verschil BV gaan het sobere gebouw van de bekende architect en ontwerper Rietveld restaureren en herbestemmen.

Historie van de Rietveldkerk

De Rietveldkerk in Uithoorn is een van de twee kerken die Gerrit Thomas Rietveld ontworpen heeft. Hij kreeg in 1961 de opdracht van de Hervormde gemeente Uithoorn om een kerkelijk centrum te bouwen. Rietveld wilde geen gebruikelijke kerk maken en het kerkbestuur stond hierachter. Ze wilden graag een kerk die de aandacht trok van stedenbouwers, architecten en bestuurders uit alle hoeken van de wereld. Het resultaat is een rechthoekig gebouw in de stijl van het nieuwe bouwen dat door de weerspiegeling in de omliggende vijver de illusie van een kubus creëert. In 1984 werd het gebouw verkocht aan de gemeente Uithoorn. Die het inrichtte als bibliotheek en theater.

Herbestemming van de Rietveldkerk

De bibliotheek heeft het pand eind 2016 verlaten en sindsdien wacht het gebouw op een nieuwe bestemming. In 2017 is de koopovereenkomst met de gemeente gesloten en sinds januari 2020 is bar/restaurant GERRIT geopend. Hier kun je aankloppen voor bier- of wijnproeverijen, maar ook voor workshops over bierbrouwen. De beoogde herbestemming van de rest va het gebouw bestaat uit een kantoorruimte en een theaterzaal. In 2020 heeft de volledige cascorestauratie plaatsgevonden.

Voor informatie over dit project kunt u contact opnemen met Finn Dudok van Heel op nummer 06 360 131 91 of per mail f.dudokvanheel@boei.nl

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het SLS Fonds.

Ontdek meer projecten met type: Religieus