ENKA Poortgebouw

Plaats
Ede

Bouwjaar
1928

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar

Investering
€ 2.500.000

Status
In ontwikkeling

Plaats
Ede

Bouwjaar
1928

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar

Status
In ontwikkeling

Omschrijving

Nieuwe kantoren in het Poortgebouw in Ede

Langs de spoorlijn tussen Utrecht en Arnhem ligt op loopafstand van station Ede-Wageningen het enorme ENKA-terrein. Hier is ook het statige Poortgebouw gelegen, waar vroeger alle kantoren van de voormalige kunstzijdefabriek in zaten.  

Geschiedenis van het Poortgebouw

De ENKA (Nederlandse Kunstzijdefabriek) werd in 1919 gebouwd als kunstzijdefabriek door scheikundige en ondernemer J.C. Hartogs. De locatie in Ede was gunstig vanwege de nabijgelegen spoorlijn, het zachte grondwater en de lage grondprijs.

Het complex bestond uit een carré rond een open binnenplaats met op de vier hoeken torens en een poort in de westgevel. Met de uitbreidingen kwam de centrale toegang uiteindelijk aan de noordzijde te liggen, in de vorm van een poortgebouw.

Het Poortgebouw is zowel van binnen als van buiten uitgevoerd met rijke materialen. In het Poortgebouw werden de kantoren van de fabriek ondergebracht.

Herbestemming tot kantoorgebouw

Sinds 2003 wordt het ENKA-complex in Ede herontwikkeld tot een gebied voor wonen, leven en werken. Er worden zo’n 1250 tot 1300 woningen gebouwd en de diverse rijksmonumenten worden in het gebied ingepast.

BOEi heeft de Westhal herbestemd tot fietsexperience-center en heeft het Kantinegebouw (1951) herbestemd tot brede basisschool. Voor de twee kleinste monumenten is een crowdfundingsactie gestart.

BOEi wil het Poortgebouw restaureren en herbestemmen tot een duurzaam kantoorgebouw van 2.650 m2. Kijk voor meer informatie over het Poortgebouw op de projectwebsite www.enkapoortgebouw.nl

Ontdek meer projecten met type: Industrieel