De Frederik Hendrik Kazerne weer in Vughtse dienst

Aan de Loyolalaan in Vught staan nog vijf overgebleven gebouwen van ‘de Freek’, zoals de voormalige Frederik Hendrik Kazerne ook wel wordt genoemd. Inmiddels is het terrein van de kazerne herontwikkeld tot de nieuwe woonwijk Stadshouderspark en zijn de oude gebouwen herbestemd. Het militaire erfgoed blijft zo op een bijzondere manier dienstbaar aan de maatschappij.

Opnieuw onderdak in het Juvenaat

Wie zich als jongen wilde voorbereiden op het leven als kloosterling, doorliep daarvoor vaak eerst het juvenaat. Bijvoorbeeld nabij het Grimbornhof aan de rand van Zevenaar, een groot complex waar de afgelopen eeuw vele jongeren zijn opgeleid. Het Juvenaat in Zevenaar beschikte daarbij over een botanische tuin van vier hectare met monumentale bomen.

Nieuwe bestemming gezocht voor Steenfabriek Elden

Aan de zuidoevers van de Rijn bij Arnhem ligt voormalig steenfabriek Elden. Dit industriële monument staat op een prachtige plek in het uiterwaardenpark Meinerswijk, tussen het groen en aan het water. Het bakstenen gebouw met markante rode dakpannen is van ver te zien. Kortom: alle ingrediënten voor een prachtige herbestemming zijn aanwezig.

Van burcht tot toeristische trekpleister

De naam Schaesberg was in de middeleeuwen al een bekend begrip. De eerste ridders die deze naam droegen stammen uit de 13e eeuw en de familielijn ontwikkelde zich in de eeuwen daarna tot een naam van adel. Daaruit ontstond ook het Landgoed Slot Schaesberg in Landgraaf, waarvan de hoogtijdagen in de 18e eeuw eindigden. Na een lange periode van leegstand en verval is het publiek inmiddels weer van harte welkom op het landgoed.

Zorginstelling op landgoed ’s Heeren Loo - Lozenoo

Het landgoed ’s Heeren Loo - Lozenoord bevindt zich ten zuiden van Harderwijk, net binnen de gemeentegrenzen van Ermelo. Dit bosrijke landgoed van 88 hectare is al ruim honderd jaar een thuis voor verstandelijke en lichamelijke gehandicapten. 

Op het terrein staan diverse monumenten, waarvan enkele niet meer in gebruik zijn. BOEi onderzocht de mogelijkheden om deze te herbestemmen, zodat deze gebouwen weer gebruikt kunnen worden door de zorginstelling.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow
Slider