KIJK! Het boek over 25 jaar herbestemming in Nederland. Lees meer
Generaal de Bonskazerne Grave: WOII-uitbreiding
Generaal De Bonskazerne in Grave: voor vriend, vijand en vluchteling

De Generaal De Bonskazerne is een Rijksmonument net buiten de bebouwde kom van Grave. Het bestaat uit een militair gebouwencomplex in expressionistische stijl met een oppervlakte van 20.000 m2. De kazerne werd kort voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd en zou plaats bieden aan twee bataljons infanteristen, in totaal zo’n 1.200 militairen. Voordat die hun intrek konden nemen vielen de Duitsers ons land binnen en eigenden zich de kazerne toe. Na de oorlog heeft de kazerne onderdak geboden aan verschillende soorten bewoners. Aan militairen natuurlijk, maar het complex is ook gebruikt voor de opvang van asielzoekers. Dit gebeurde nadat het ministerie van Defensie in 1994 besloot om het gebouw af te stoten.  

Het Gemaal Oude Rijn weer op volle toeren
Gemaal in Pannerden: creatieve toeristische trekpleister

In mei 2016 opende het Gemaal Oude Rijn in Pannerden na een periode van maar liefst 45 jaar weer haar deuren om de samenleving te dienen. Dit culturele erfgoed in het prachtige natuurgebied de Gelderse Poort vervuld  voortaan echter een artistieke rol als atelier en expositieruimte.

Daarnaast doet het ook dienst als educatief centrum, compleet met een beleefmuseum. Het intieme horecaverblijf biedt daarnaast alle ruimte voor ontspanning in een unieke sfeer. Verder worden in de kleine boomgaard vergeten Liemerse fruitrassen gekweekt.

 

Leren restaureren in het Leerlokaal
Leren restaureren in het Leerlokaal

Het Leerlokaal is onderdeel van het voormalige De Koninklijke Verenigde Leder (KVL), ooit de grootste leerlooierij van Europa. Het is eveneens het oudste gebouw op het terrein van de KVL. De restauratie van Het Leerlokaal is gedaan door de gelijknamige organisatie.

In de praktijk betekende dit dat jongeren die een opleiding tot restaurateur volgenden bij het Leerlokaal, ook de daadwerkelijke restauratie van het pand verzorgden. Via stages, werkervaringsplekken, leren en experimenteren gaven zij in alle fases van de restauratie en herbestemming  vorm aan het project.

Clemenskerk Hilversum: Van (bijna) sloop naar trampolinepark
Van dreiging tot sloop naar trampolinepark

De Hilversumse Bloemenwijk is een gevarieerde buurt waar koop- en huurwoningen elkaar afwisselen. De Clemenskerk vormt een architectonisch hoogtepunt, waar de stedenbouwkundige Willem Dudok in zijn plannen voor de wijk dan ook zorgvuldig rekening mee hield. Momenteel wordt de wijk in oorspronkelijke stijl gerenoveerd. BOEi heeft dit karakteristieke voorbeeld van religieus erfgoed in 2010 net op tijd van de sloop kunnen redden. De pastorie wordt inmiddels bewoond.

Fijnproeversparadijs in Zwarte Silo Deventer
Fijnproeversparadijs in Zwarte Silo Deventer

In het Havenkwartier van Deventer staat de beeldbepalende Zwarte Silo. BOEi nam de oude graansilo in 2012 over van de gemeente en startte een grondige restauratie. De eerste foodhal van Oost-Nederland was het resultaat. Inmiddels is dit industriële erfgoed uitgegroeid tot een geliefde hotspot bij fijnproevers uit de hele regio.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow