Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Boerderij op ’t Schroat

Plaats
Oosterwolde

Bouwjaar
1888

Type
Agrarisch

Rol BOEi
Eigenaar

Investering
€ 1.100.000

Website
klik hier

Status
Verhuurd

Plaats
Oosterwolde

Bouwjaar
1888

Type
Agrarisch

Rol BOEi
Eigenaar

Website
klik hier

Status
Verhuurd

Omschrijving

Uitrusten bij Boerderij op ’t Schroat

Prachtig gelegen in Oosterwolde langs meerdere recreatieve wandel- en fietsroutes, nabij een landgoed met kasteel ligt Boerderij op ‘t Schroat. Deze mooie locatie wordt al jaren gebruikt door ’s Heerenloo voor dagbesteding van mensen met een verstandelijke beperking. Wandelaars en fietsers kunnen bij hen uitrusten met een kopje koffie of thee.

Historie van Boerderij op ‘t Schroat

Boerderij op ’t Schroat, voormalig Herberg Morren dankt zijn naam aan het nabijgelegen landhuis Morren. Het gebouw heeft van oorsprong geen eigen naam. Ze werd de laatste decennia ook wel Groot Essen genoemd, de naam die de vorige eigenaar aan het pand gaf. Dit was een samenvoeging van de twee achternamen van de bewoners. De herberg is een dwarshuisboerderij uit het einde van de negentiende eeuw. Dwarshuisboerderijen is een boerderij waarbij het woonhuis dwars op het achterhuis van de boerderij geplaatst is. De originele schouw, het tegelwerk en de pronkkamer zijn nog aanwezig.

Herbestemming van Boerderij op ‘t Schroat

Boerderij en Landschap, een dochteronderneming van BOEi heeft het gebouw in 2011 overgenomen van een particulier die het gebruikte als woning. De boerderij was al eerder gerestaureerd en  moest enkel herbestemd te worden voor ‘s Heeren Loo, een organisatie die mensen met een verstandelijke beperking ondersteund.  Na de herbestemming werd het gebouw omgedoopt tot ‘Boerderij op ’t Schroat. Op de boerderij werken mensen met een lichte verstandelijke beperking aan het onderhoud van het gebouw, in het atelier, in de boerderijwinkel of met de dieren. Bezoekers kunnen er terecht voor een kopje koffie of thee en leuke cadeaus en woonaccessoires. De tuin is omgebouwd tot belevingstuin waarin mensen kunnen genieten van groen, dieren en rust.

Ontdek meer projecten met type: Agrarisch