Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

't Witte Kerkje

Plaats
Bladel

Bouwjaar
1820

Type
Religieus

Rol BOEi
Eigenaar

Status
Te huur

Plaats
Bladel

Bouwjaar
1820

Type
Religieus

Rol BOEi
Eigenaar

Status
Te huur

Omschrijving

‘t Witte Kerkje verzekerd van toekomst

In het Brabantse plaatsje Bladel ligt een bescheiden kerkje, bekend als het Witte kerkje. Het kerkje aan de rand van het centrum blijft voorlopig de ontmoetingsplek voor de protestantse gemeenschap.

Historie van ‘t Witte Kerkje

Het witte kerkje in Bladel is een eenvoudige zaalkerk uit 1820. Zaalkerken zijn rechthoekige kerkgebouwen zonder zijbeuken. Dit type kerk werd veel gebouwd door protestanten omdat de dominee hierdoor voor iedereen goed zichtbaar is.

Het rijksmonument komt uit een roerige periode van de Nederlandse kerkbouw waarin veel veranderde. Het kerkje in Bladel is gebouwd voor de Hervormde Gemeente. Tot deze tijd zat de gemeente in een voormalige katholieke kerk. Bij de Vrede van Munster werd deze kerk door de gereformeerde overheid gegeven aan de protestantse gemeente. De katholieken kregen hun kerk onder koning Willem I weer terug vanwege de nieuwe godsdienstvrijheid. Zij hadden tot die tijd volgens een bron hun diensten moeten houden in ‘eenen ellendigen schuurkerk’.

De protestanten konden toen met een subsidie een nieuwe kerk bouwen onder de begeleiding van ingenieurs van Rijkswaterstaat. De kerken uit deze periode noemen we daarom ook Waterstaatskerken. Dit heeft overigens niets te maken met het bouwtype van de kerk.

Bijzonder aan het interieur is het ‘Kabinetorgel’ uit 1832 van orgelbouwer P.J. Geerkens en de preekstoel die nog afkomstig is uit de oude katholieke kerk.

Herbestemming

Het kerkbestuur heeft de kerk overgedragen aan BOEi om de zorg en het onderhoud van het religieuze monument in de toekomst te kunnen borgen. BOEi verhuurt het kerkje voor minimaal 5 jaar aan de Protestantse Gemeente en gaat zich ondertussen buigen over een geschikte herbestemming voor hierna.

Ruimte te huur!

In het bijgebouw van het Witte Kerkje is een leuke werkruimte te huur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze afdeling Beheer, Onderhoud en Verhuur via beheer@boei.nl

 

Ontdek meer projecten met type: Religieus