Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee
Weer dagelijks lunchen in het ENKA Kantinegebouw
Weer dagelijks lunchen in het ENKA Kantinegebouw

Langs het spoor bij Ede aan de rand van de Veluwe ligt de voormalige kunstzijdefabriek ENKA. De ENKA was lange tijd het grootste fabriekscomplex in Nederland. Op het enorme terrein, nu een woonwijk, staan nog altijd diverse rijksmonumenten. Middenin dewijk ligt het opvallende Kantinegebouw met daarin een brede school, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Na jaren leegstand krijgt dit bijzondere industriële erfgoed nu dagelijks kinderen over de vloer die er hun boterhammen eten.

Museum de Kantfabriek
Van kantfabriek tot museum

Museum de Kantfabriek is een inspirerend voorbeeld van burgers die het industrieel erfgoed in hun omgeving een warm hart toedragen. De voormalige Zuid-Nederlandse Kantfabriek in het Limburgse Horst werd na de sluiting in 2006 in samenwerking met een burgerinitiatief namelijk aangekocht door BOEi. Zo konden de restauratie en herbestemming van de fabriek tot een museum in gang worden gezet. De uniciteit van het gebouw, de machines en de collectie zorgen ervoor dat oude tradities weer een gezicht krijgen. Daarnaast biedt Museum de Kantfabriek ontplooiingskansen voor creativiteit. Kunstenaars kunnen hier hun werk tentoonstellen en er zijn opleidingsmogelijkheden in zowel moderne als klassieke textiele werkvormen.

Van rokende schoorsteen tot stralende zendmast
Van rokende schoorsteen tot stralende zendmast

De Nedalco Schoorsteen is een bijzondere blikvanger in het Brabantse land. Historische fabrieksschoorstenen vormen dan ook een speciale categorie binnen het industrieel erfgoed. Het zijn markante elementen in het landschap, maar ook in de geschiedenis van de nabije omgeving. De Nedalco Schoorsteen in Bergen Op Zoom is één van de hoogst gemetselde schoorstenen van Nederland. Een eigenschap die in zijn nieuwe functie als telecomzendmast uitstekend van pas komt.

Leven in de Leerlooierij van Dongen
Leven in de Leerlooierij van Dongen

Dichtbij het historische centrum van het Brabantse Dongen stond vroeger een ietwat onwelriekende leerlooierij. Daardoor was het niet altijd een van de favoriete gebouwen van de inwoners van het dorp, maar dat is tegenwoordig wel anders. Het industriële monument is namelijk grondig gerestaureerd en biedt nu plaats aan acht fraaie woningen.

Hazemeijer Hengelo
Een fabriek vol creativiteit

Op het voormalige fabrieksterrein Hazemeijer in Hengelo bevinden zich op drie hectare grond in totaal acht monumentale fabrieksgebouwen en een groot parkeerterrein. De naam van dit complex verwijst naar de oprichter van het oorspronkelijke bedrijf: Floris Hazemeijer. In 1907 startte hij in een leegstaande textielfabriek zijn eigen onderneming in elektrotechniek. Tegenwoordig is het vooral een locatie waar activiteiten op het raakvlak van technologie en creativiteit elkaar ontmoeten. Er wordt bedrijfsruimte verhuurd en daarnaast worden de industriële hallen gebruikt voor evenementen, congressen en business meetings.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow