KIJK! Het boek over 25 jaar herbestemming in Nederland. Lees meer
Vruchtbare vooruitzichten voor Mariënburg
Vruchtbare vooruitzichten voor Mariënburg

Middenin het groen bij het Gelderse Maurik ligt al meer dan honderd jaar een karakteristieke boerderij, ver van de doorgaande weg en omgeven met mysteries. Het verhaal gaat namelijk dat er een ondergrondse tunnel is, die van de monumentale boerderij naar de plaatselijke kapel loopt.

De ingang van deze mogelijke tunnel is tot op heden echter nog niet ontdekt. Om te voorkomen dat de boerderij in de toekomst alleen nog in dit soort mooie verhalen te bewonderen is, voerde BOEi een haalbaarheidsonderzoek uit naar een mogelijke herbestemming.

Stadion de Wageningse Berg
Nieuwe toekomst voor Stadion de Wageningse Berg

Aan de rand van Wageningen ligt sinds jaar en dag de Wageningse Berg, een pronkstuk in de voetbalhistorie van Wageningen. Sinds het faillissement van F.C. Wageningen in 1992 staat het stadion echter leeg. De geplande restauratie en herbestemming biedt zicht op een mooie, nieuwe toekomst.

 

Schoorsteen Wienerberger
Schoorsteen Wienerberger: het lichtbaken van Venlo

Gemetselde fabrieksschoorstenen zijn opvallende landmarks van het industriële verleden. De schoorsteen van Wienerberger wordt met een spraakmakend kunstwerk getransformeerd tot lichtbaken voor Venlo-Tegelen. Meehelpen aan het mogelijk maken van dit lichtkunstwerk kan via vriendenvanboei.nl.

Huize Vincentius
Monumentaal wonen tussen dorp en duin

Het voormalige katholieke gesticht Huize Vincentius is één van de twee instellingen voor de zorg van verstandelijk gehandicapte kinderen die aan het begin van de 20e eeuw verrezen in het toen nog kleine Udenhout. De eerste werd gebouwd in 1907 voor verstandelijk gehandicapte jongens. De tweede was Huize Vincentius wat ingezegend werd in 1930 en werd aangewezen voor de opvang van zwakzinnige meisjes.

Havenkerk Schiedam nog altijd verbonden met jenever
Havenkerk nog altijd verbonden met jenever

In de binnenbocht van de haven valt de Havenkerk van Schiedam meteen op. De tempelachtige kerk is destijds bewust gebouwd om te imponeren, wat de kerk na bijna tweehonderd jaar nog steeds doet. Schiedam werd bekend als de jeneverhoofdstad van de wereld en de verbinding met jenever speelt ook een rol in het verleden van de Havenkerk.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow