KIJK! 25 jaar herbestemmen in Nederland. Lees verder
De Bovenste Polder, geboortegrond van BOEi
De Bovenste Polder in Wageningen, geboortegrond van BOEi

Bij BOEi is eigenlijk elk project even bijzonder, maar steenfabriek De Bovenste Polder in Wageningen is zonder twijfel het meest speciale monument in de indrukwekkende lijst met projecten. De redding van deze steenfabriek was namelijk het startschot voor wat later BOEi zou worden.

 

Leven in de Leerlooierij van Dongen
Leven in de Leerlooierij van Dongen

Dichtbij het historische centrum van het Brabantse Dongen stond vroeger een ietwat onwelriekende leerlooierij. Daardoor was het niet altijd een van de favoriete gebouwen van de inwoners van het dorp, maar dat is tegenwoordig wel anders. Het industriële monument is namelijk grondig gerestaureerd en biedt nu plaats aan acht fraaie woningen.

Generaal de Bonskazerne Grave: WOII-uitbreiding
Generaal De Bonskazerne in Grave: voor vriend, vijand en vluchteling

De Generaal De Bonskazerne is een Rijksmonument net buiten de bebouwde kom van Grave. Het bestaat uit een militair gebouwencomplex in expressionistische stijl met een oppervlakte van 20.000 m2. De kazerne werd kort voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd en zou plaats bieden aan twee bataljons infanteristen, in totaal zo’n 1.200 militairen. Voordat die hun intrek konden nemen vielen de Duitsers ons land binnen en eigenden zich de kazerne toe. Na de oorlog heeft de kazerne onderdak geboden aan verschillende soorten bewoners. Aan militairen natuurlijk, maar het complex is ook gebruikt voor de opvang van asielzoekers. Dit gebeurde nadat het ministerie van Defensie in 1994 besloot om het gebouw af te stoten.  

Van rokende schoorsteen tot stralende zendmast
Bijzonder overnachten in de oude watertoren in Castricum
Overnachten in de oude watertoren in Castricum

Lange tijd was Duin en Bosch een plek waar je als buitenstaander liever niet kwam maar waarvan de aanblik tegelijkertijd een onweerstaanbare aantrekkingskracht had. Achter de hekken lag namelijk een psychiatrische inrichting. Nu kan iedereen vanuit de watertoren van de prachtige omgeving genieten.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow