Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee
Industrieel kroonjuweel aan het spoor
Industrieel kroonjuweel aan het spoor

Wie met de trein reist weet hoeveel moois er langs het Hollandse spoor te zien is. Van karakteristieke stadgezichten tot weelderige natuur, maar natuurlijk ook op en rond de spoorterreinen zelf. Zoals de Locloods in Roosendaal, een monumentaal kroonjuweel op het gebied van industrieel erfgoed. Robuust, veelkleurig en uitgevoerd in een gietstalen constructie. Het is een zeer geliefde fotolocatie, die door de huurder dan ook regelmatig ter beschikking wordt gesteld.

Casino Huisduinen: Atlantikwall Centrum in uitgebrand logementsgebouw
Herinneringsmonument wordt Expeditiecentrum

In het Waddenlandschap in Den Helder ligt een uitzonderlijk gebouw: een uniek Duits bouwwerk uit de Tweede Wereldoorlog. Het Logementsgebouw in monumentale bouwstijl is beladen erfgoed van Atlantikwall van de Duitse bezetter, maar is juist daarom als herinneringsmonument van extra grote waarde. Dat het gebouw door een brand in 2009 bijna volledig is verwoest lijkt dit alleen maar te versterken.

 

Weer dagelijks lunchen in het ENKA Kantinegebouw
Weer dagelijks lunchen in het ENKA Kantinegebouw

Langs het spoor bij Ede aan de rand van de Veluwe ligt de voormalige kunstzijdefabriek ENKA. De ENKA was lange tijd het grootste fabriekscomplex in Nederland. Op het enorme terrein, nu een woonwijk, staan nog altijd diverse rijksmonumenten. Middenin dewijk ligt het opvallende Kantinegebouw met daarin een brede school, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Na jaren leegstand krijgt dit bijzondere industriële erfgoed nu dagelijks kinderen over de vloer die er hun boterhammen eten.

De Blokhuispoort
Volop vrijheid in de oude gevangenis

De Blokhuispoort heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de lange geschiedenis van Leeuwarden. Oorspronkelijk bedoeld als onderdeel van de fortificatie van de Friese hoofdstad, maar sinds 1560 ingericht als gevangenis. Tegenwoordig is de Blokhuispoort een belangrijk ontmoetingspunt op zowel zakelijk als cultureel vlak.

Erve IJzerman Wapenveld: nieuw zuivelmuseum in historische hoeve
Erve IJzerman: van boerderij tot zuivelmuseum in Wapenveld

De oude boerderij Erve IJzerman had eigenlijk geen mooiere herbestemming kunnen krijgen. De stichting die zich inzet voor het behoud van de karakteristieke hoeve heeft in dit agrarische erfgoed het nationaal zuivelmuseum gevestigd. Het dorp Wapenveld, prachtig gelegen tussen IJssel en Veluwse heidevelden, is daarmee in de toekomst een bijzondere toeristische trekpleister rijker.

 

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow