Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Zeepfabriek De Ster

Plaats
Etten-Leur

Bouwjaar
1913

Type
Industrieel

Rol BOEi
Ontwikkelaar

Investering

Website
klik hier

Status
Verkocht

Plaats
Etten-Leur

Bouwjaar
1913

Type
Industrieel

Rol BOEi
Ontwikkelaar

Website
klik hier

Status
Verkocht

Omschrijving

Zalig tafelen in de Zeepfabriek van Etten-Leur

Zeepfabriek De Ster ligt op 100 meter van het historische winkelhart van Leur (Etten-Leur Noord). Het gebouw ligt aan de Geerkade in het oude industriegebied en is in 2005 gerestaureerd door BOEi. De voormalige zeepfabriek is nu een levendige locatie met horeca en kantoor.

Geschiedenis van de Zeepfabriek in Etten-Leur

Zeepfabriek de Ster is gebouwd in 1913 als zeepziederij. Hier produceerde men zeep door middel van verhitting van vetten. Na een aantal jaren stapte men over op de chemische productie van zeep. Vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw was het gebouw in gebruik als werktuigenfabriek voor weegapparatuur.

Het kleinschalige markante fabriekscomplex bestaat uit twee gebouwen: een laag witgeverfd bakstenen voorgebouw met een houten dakconstructie en een drielaags gebouw met gietijzeren vensters. De bijhorende schoorsteen is in 1992 afgebroken wegens bouwvalligheid. In 1997 sloot de fabriek definitief haar deuren.

Restauratie en herbestemming

BOEi nam de Zeepfabriek in 2004 over van de gemeente en ging direct op zoek naar een nieuwe invulling, geschikt voor een breed publiek. De Zeepfabriek is herbestemd tot kantoor en horeca.

De herbestemming is ontstaan vanuit Stichting de ZuidWester. Zij hadden in het gebouw een kantoor en horeca voor herplaatsing van zwakkeren op de arbeidsmarkt. In het complex zit een sanitair gebouw voor de waterrecreanten van de historische haven en een kantoor voor een ondernemer in de ICT en marketing. Sinds 2014 is er eveneens Restaurant het Havenhuis gevestigd. Deze partij heeft het pand in het najaar van 2018 van BOEi gekocht (lees hier het nieuwsbericht over de verkoop).

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Etten-Leur, RCE, Stichting Havenfeesten, Stichting Havenfront Leur, provincie Noord-Brabant.

Ontdek meer projecten met type: Industrieel