Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Havenkerk

Plaats
Schiedam

Bouwjaar
1822

Type
Religieus

Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar

Investering

Website
klik hier

Status
In ontwikkeling

Plaats
Schiedam

Bouwjaar
1822

Type
Religieus

Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar

Website
klik hier

Status
In ontwikkeling

Omschrijving

Havenkerk Schiedam nog altijd verbonden met jenever

In de binnenbocht van de haven valt de Havenkerk van Schiedam meteen op. De tempelachtige kerk is destijds bewust gebouwd om te imponeren, wat de kerk na bijna tweehonderd jaar nog steeds doet. Schiedam werd bekend als de jeneverhoofdstad van de wereld en de verbinding met jenever speelt ook een rol in het verleden van de Havenkerk.

Geschiedenis van de Havenkerk Schiedam

Oorspronkelijk werd de Havenkerk (officieel de Johannes de Doperkerk) gebouwd voor de groeiende katholieke gemeenschap in Schiedam. Het religieuze erfgoed moest duidelijk ontzag inboezemen met haar tempelarchitectuur. Hiermee wilde de katholieke gemeenschap rond 1800 haar nieuwe elan in Nederland onderstrepen.

In de negentiende eeuw werd de kerk verrijkt met hoogwaardig (neo)barok interieur dat werd besteld bij internationaal vermaarde ateliers. Dit interieur werd voor een groot deel geschonken door de parochianen, onder wie zich rijke jeneverfabrikanten uit Schiedam bevonden.

Na een lange staat van dienst werd de Havenkerk in 1967 gesloten voor erediensten, waarna de protestantse gemeente Maasbach Wereldzending de kerk in 1972 betrok.

De Havenkerk in de toekomst

Sinds 2010 heeft ook de protestantse gemeente de Havenkerk verlaten en zijn de Havenkerk en het naastgelegen Bijbelhuis in het bezit van de Stichting tot de Restauratie en Instandhouding van de kerk aan de Lange Haven (SRI). Deze heeft de Havenkerk gerestaureerd en verhuurt de kerk voor evenementen.

BOEi is door de SRI gevraagd om de Havenkerk en het Bijbelhuis over te nemen en een nieuwe bestemming te geven. De Havenkerk blijft beschikbaar als locatie voor culturele en zakelijke evenementen, congressen en feesten. Het Bijbelhuis wordt mogelijk een horecagelegenheid, waarin de verbinding van Schiedam met jenever een belangrijk thema zal vormen.

Geinteresseerd in een evenement in de Havenkerk Schiedam? Neem dan contact met op met Fun-key over de verhuurmogelijkeden via havenkerk@fun-key.nl of telefonisch 010 427 0888.

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Stichting tot de Restauratie en Instandhouding van de Kerk aan de Lange Haven en omgeving te Schiedam, gemeente Schiedam  

Ontdek meer projecten met type: Religieus