Zuivelfabriek de Venen

Plaats
Nijeveen

Bouwjaar
1893

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar

Investering
€ 510.044

Website
klik hier

Status
Verhuurd

Plaats
Nijeveen

Bouwjaar
1893

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar

Website
klik hier

Status
Verhuurd

Omschrijving

Artistieke energie in Zuivelfabriek Kolderveen

Op ongeveer een kilometer afstand van het Drentse Meppel ligt een kleine zuivelfabriek in een landelijke en historische omgeving. Naast de dorpsfabriek staan ook nog een rijksmonumentale boerderij en een conferentiecentrum. De fabriek en schoorsteen zijn karakteristieke herkenningspunten in Kolderveen. Maar bovenal vormen ze een inspirerende omgeving voor de kunstenaars die er tijdelijk wonen.

Historie van Zuivelfabriek de Venen

De geschiedenis van Zuivel- en Kaasfabriek de Venen te Kolderveen begint in 1893 met het oprichtten van een commissie. Deze onderzocht of het haalbaar zou zijn om een Stoomzuivelfabriek op te richtten.

In deze periode worden in heel Nederland kleine zuivelfabrieken opgericht om te kunnen profiteren van schaalvergroting en stoommachines. De fabriek in Kolderveen is geopend in november 1893 en vierde in 1994 haar honderdjarig bestaan.

In 1926 werd er een kaasmakerij bijgebouwd en in 1966 fuseerde de fabriek met de nabijgelegen concurrent. De kleine dorpsfabriek moest uiteindelijk in 1995 haar deuren sluiten. Het gebouw is een karakteristiek voorbeeld van industrieel erfgoed met de pekelbaden voor de kaasmakerij nog zichtbaar in de kelders en een gezichtsbepalende schoorsteen.

Restauratie tot woon-en werkplaats voor kunstenaars

De zuivelfabriek werd in 1996 aangekocht door coöperatie De Venen U.A. en opgedeeld in 15 kavels. De leden van deze coöperatie kregen elk een kavel in het gebouw. Hiervan zijn werk- en woonruimtes en een expositieruimte gemaakt. In het gebouw wonen en werken creatieve zelfstandigen.

De expositieruimte (de voormalige kaashal), schoorsteen en  de “Artist in Residence” zijn in 2007 door BOEi overgenomen en gerestaureerd. BOEi verhuurt de kaashal en de Artist in Residence aan de Stichting Kunst in Kolderveen (KIK). Kunstenaars uit Nederland en buitenland verblijven daar voor ca. 3 maanden en ronden tijdens dat verblijf af met een expositie.

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Stichting KIK, VVE de Venen

Ontdek meer projecten met type: Industrieel