Nieuw leven voor betekenisvolle gebouwen? Het begint bij een haalbaarheidsonderzoek. Lees meer

Boerderij Erve Beernink

Plaats
Losser

Bouwjaar
1644

Type
Agrarisch

Rol BOEi
Eigenaar

Investering

Status
Verkocht

Plaats
Losser

Bouwjaar
1644

Type
Agrarisch

Rol BOEi
Eigenaar

Status
Verkocht

Omschrijving

Erve Beernink: monumentale boerderij als bouwpakket

De historische boerderij Erve Beernink uit het Twentse Losser is een prachtig voorbeeld  van het denken in oplossingen in plaats van problemen. Toen de gemeente een sloopvergunning afgaf voor de grond waarop dit agrarische erfgoed stond, leek dit het einde van de 17e-eeuwse vakwerkboerderij. BOEi kocht de boerderij echter en demonteerde deze steen voor steen. In 2021 is gestart met de herbouw van de boerderij en 1,5 jaar later is deze in gebruik genomen als woonhuis.

Historie van Erve Beernink uit Losser

Erve Beernink heeft een lange geschiedenis. Die gaat in ieder geval terug tot 1391, het jaar waarin we een eerste vermelding terugvinden onder de naam ‘Hus to Berendinck in Parochia Lottere’. Naast het huis waren er vroeger op het erf onder meer een schuur, schaapskooi, bakhuis en bijenschuur te vinden. Een bijzonder aspect van de boerderij is de zogenaamde boavenkamer. Deze ruimte was speciaal gereserveerd als woonruimte voor de ouders nadat hun zoon het boerenbedrijf overnam. In tijden dat de boavenkamer niet bewoond werd functioneerde deze als jachtkamer of logeerkamer voor de leenheer.

Bouwen aan een nieuwe toekomst

In 2009 gaf BOEi leiding aan deminutieuze demontage van de historische boerderij. Hoe dat in zijn werk ging kunt u bekijken in deze video van de demontage. Alle onderdelen lagen bijna 10 jaar lang in opslag op het Hazemeijer-complex in Hengelo.

Na meerdere omzwervingen is het gelukt om een nieuwe bestemming te bevinden. De boerderij is herbouwd (met behoud van status rijksmonument) op een bijzonder fraaie plek in Noord-Oost Twente nabij Denekamp. De boerderij heeft een woonbestemming en maakt onderdeel uit van een geheel nieuw erf met bijgebouwen.

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Losser, Bureau Vrij & Co, RCE, provincie Overijssel

Ontdek meer projecten met type: Agrarisch