Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Leerlooierij Driesen

Plaats
Dongen

Bouwjaar
1866

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar

Investering
€ 1.500.000

Website
klik hier

Status
Verkocht

Plaats
Dongen

Bouwjaar
1866

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar

Website
klik hier

Status
Verkocht

Omschrijving

Leven in de Leerlooierij van Dongen

Dichtbij het historische centrum van het Brabantse Dongen stond vroeger een ietwat onwelriekende leerlooierij. Daardoor was het niet altijd een van de favoriete gebouwen van de inwoners van het dorp, maar dat is tegenwoordig wel anders. Het industriële monument is namelijk grondig gerestaureerd en biedt nu plaats aan acht fraaie woningen.

Historie van Leerlooierij Driesen

Leerlooierij Driesen was de laatste actieve leerlooierij in Dongen. In de 19e eeuw was Dongen een belangrijk looierijcentrum met zeven leerlooierijen. Vanwege de stankoverlast was de verplaatsing van Leerlooierij Driesen in 2003 zeer gewenst.

Het looien van leer stonk omdat huiden in een bad met water, urine en kalk werden geweekt om het vet en haar van de huiden te verwijderen. Later veranderde het proces, maar de geur van vleesresten aan de onbewerkte huiden en chemicaliën bleef voor stankoverlast zorgen.

Restauratie en herbestemming van de Leerlooierij

BOEi heeft de looierij overgenomen van de gemeente, waarna een restauratie en herbestemming in gang werden gezet. In het gebouw zijn vier starterswoningen met tuin en vier maisonnettes gerealiseerd. Bij de herbestemming zijn zoveel mogelijk originele elementen behouden, zoals de houten vloeren, spantconstructies en dakbeschieting. Hierdoor heeft het pand zijn industriële uitstraling behouden.

Op het achterterrein bouwde aandeelhouder Bouwfonds Nederlandse Gemeenten (nu BPD) acht woningen in twee rijen. De architectuur daarvan verwijst naar de architectuur van leerlooierijen.

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Dongen, provincie Noord-Brabant, BPD, Van de Water Makelaardij, Nico de Bont

Ontdek meer projecten met type: Industrieel