Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Sareptahof

Plaats
Zutphen

Bouwjaar
1895

Type
Maatschappelijk

Rol BOEi
Eigenaar, Verhuurder

Investering
€ 600.000

Website
klik hier

Status
Verhuurd

Plaats
Zutphen

Bouwjaar
1895

Type
Maatschappelijk

Rol BOEi
Eigenaar, Verhuurder

Website
klik hier

Status
Verhuurd

Omschrijving

Statig soelaas in de Sareptahof in Zutphen

De Sareptahof is een schattig hofje rond een enorme tuin, prachtig gelegen in de oude binnenstad van Zutphen. Dit hofje is een van de kleinste Nederlandse woonverenigingen en bestaat al meer dan 120 jaar. Onder de naam De Hof van Heden bood het vroeger gratis eenvoudige huisvesting aan hervormde weduwen. Tegenwoordig wonen er in de Hof zeven alleenstaanden.

Geschiedenis van de Sareptahof

Het hofje aan de Zutphense Isendoornstraat is gebouwd in opdracht van Elisabeth Bax (1831-1917). Elisabeth, dochter uit een Nederlands Hervormd domineesgezin,  hield zich jarenlang bezig met evangelisatiewerk en leidde een zondagsschool. Zij erfde in 1874 een kapitaal van 19.000 gulden van de weldoener J.J. Janssen. Met dit bedrag richtte zij de stichting Sarepta op: een stichting die een tehuis zou bieden aan vrouwen (met name weduwen) zonder een geregeld inkomen.

Hiervoor liet ze een statig gebouw neerzetten. Een gebouw wat door veel buurtbewoners als veel te mooi en te groot werd geacht voor noodlijdende weduwen. Vanaf november 1895 woonden er 8 weduwen van boven de vijftig. Mevrouw Bax woonde als directrice in het bovenhuis.

Een vredig voortbestaan

In de loop der jaren kwamen er steeds meer jonge bewoners in het hofje en de Nederlandse Hervormde gemeente verkocht het hofje in 2005 aan BOEi. De kleine en eenvoudige woningen zijn daarbij in de loop der jaren amper veranderd. Wel zijn deze na een zorgvuldige restauratie goed geïsoleerd en bieden ze meer comfort en ruimte. Tevens zijn in enkele woningen dakramen geplaatst voor een betere benutting van de zolderruimte.

Het hofje blijft in gebruik als woongebouw voor alleenstaanden. De 7 huurders zijn verenigd in een woonvereniging en hebben afspraken over het gebruik, onderhoud en beheer (van onder meer de gemeenschappelijke tuin).

Meer foto’s van de Sareptahof zijn te zien in de beeldbank.

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Bouwfonds Cultuurfonds, VriendenLoterij, gemeente Zutphen, provincie Gelderland, Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten, Woonvereniging “Hof van Heden”

Ontdek meer projecten met type: Maatschappelijk