Omschrijving
Spoorhistorie herleeft in Venlose Wagenmakerij
De Wagenmakerij in het Venlose stadsdeel Blerick is een van de grootste industriële rijksmonumenten van Nederland. Dit enorme complex op het rangeerterrein van de Limburgse stad sloot in de jaren 60 toen het kolentransport afnam. Inmiddels heeft het gerestaureerde monument een meer dan passende nieuwe bestemming als depot voor het Spoorwegmuseum. Er staan nu weer tientallen treinen, wagons en locomotieven.Geschiedenis van de Wagenmakerij
Wagenmakerij Blerick werd op 1 maart 1889 geopend voor het onderhoud van de goederentreinen van het spoornet Nijmegen-Limburg. Dit spoornet was in 1860 flink uitgebreid en daarmee nam ook de vraag naar werkplaatsen en onderhoudsbedrijven toe.
In de wagenmakerij werden onderdelen gerepareerd of vervangen. Het terrein was oorspronkelijk helemaal volgebouwd met vele grote en kleine gebouwen en sporen, elk met een eigen functie.
Door het sluiten van de mijnen in Limburg in de jaren ’60 van de 20e eeuw daalde het vervoer van steenkool en waren er steeds minder treinen nodig. Hierdoor werd de werkplaats overbodig. In 1969 werd de werkplaats dan ook gesloten. Toen zijn ook de meeste gebouwen op het terrein verloren gegaan.
Restauratie en herbestemming
BOEi is sinds 2007 eigenaar van het rijksmonument. Bij de restauratie is er bewust voor gekozen om een deel van de schade aan het pand niet te herstellen. Hierdoor is de tand de tijds van het pand af te lezen. De schade van de oorlogsjaren en het patina van de bakstenen zijn bijvoorbeeld nog altijd zichtbaar.
De grote loods is herbestemd tot depot voor het Spoorwegmuseum. Het museum gebruikt de ruimte voor de opslag van treinen, wagons, locomotieven en kleiner materiaal. Ook gebruikt men het als werkplaats voor het opknappen van oud materieel.
Ruimte te huur
In de wagenmakerij is nog een ruimte van ca. 110 m2 te huur, bijvoorbeeld geschikt als atelier of kantoor. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze afdeling Beheer, Onderhoud en Verhuur via beheer@boei.nl
Meer weten over de Wagenmakerij? Lees dan onze verhalen in Mensen Vertellen