Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee
Weer dagelijks lunchen in het ENKA Kantinegebouw
Weer dagelijks lunchen in het ENKA Kantinegebouw

Langs het spoor bij Ede aan de rand van de Veluwe ligt de voormalige kunstzijdefabriek ENKA. De ENKA was lange tijd het grootste fabriekscomplex in Nederland. Op het enorme terrein, nu een woonwijk, staan nog altijd diverse rijksmonumenten. Middenin dewijk ligt het opvallende Kantinegebouw met daarin een brede school, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Na jaren leegstand krijgt dit bijzondere industriële erfgoed nu dagelijks kinderen over de vloer die er hun boterhammen eten.

De twee kleinste ENKA-monumenten: de fontein en herinneringsbank
ENKA fontein en herinneringsbank

De kleinste rijksmonumenten op het voormalige ENKA-terrein in Ede zijn een herinneringsbank uit 1938 en een fontein uit 1947. Als dankbetuiging voor de komst van de fabriek en de gevolgen die dit heeft gehad voor Ede, werden ze beiden geschonken aan de ENKA. Deze twee kleine monumenten zijn verplaatst naar een centrale plek in de wijk waar ze goed toegankelijk zijn voor de bewoners.

Lunchen in de watertoren
Kantoren in de Bossche watertoren

Bovenin deze watertoren uit 1885 zijn nog altijd de twee stalen rechthoekige waterreservoirs met leidingen en afsluiters aanwezig. Door de restauratie en herbestemming zijn in de watertoren unieke kantoorruimtes gerealiseerd. De toren ligt aan de Hinthamerstraat, een van de oudste straten in de binnenstad van Den Bosch.

Rijnkapel Renkum

De Rijnkapel is in 1932 gebouwd onder architectuur van de heer G. Feenstra (1890-1985). De gebrandschilderde ramen zijn ontworpen door de glazenier J.H.E. Schilling. De afbeeldingen op de glas in lood ramen stellen bijbelverhalen voor uit de Bergrede (Mattheus 5). Het roosvenster boven de voordeur verbeeldt een kruis met symbolen brood, wijn, vis, alpha en omega en INRI.

De Rijnkapel bestaat uit een kerkruimte, een bestuurskamer en een keuken.

Kloosterdorp Steyl, een dorp met een missie

Kloosterdorp Steyl ligt op een van de meest schilderachtige plekjes van Nederland, langs de oever van de Maas in Noord-Limburg. Het kloosterdorp is ontstaan vanuit de missie van Arnold Janssen (1837-1909: de geloofsverkondiging, dialoog tussen verschillende culturen en inzet voor de armen. Steyl is een uniek ensemble vanwege de monumentale en landschappelijke waarde, de bijzondere concentratie van gebouwen, het rijke cultureel-maatschappelijke verleden en de aanwezigheid van bijzondere tuinen, musea, kunstenaars en ambachtslieden.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow