Nieuw leven voor betekenisvolle gebouwen? Het begint bij een haalbaarheidsonderzoek. Lees meer
Unieke en complete steenfabriek in Losser

Steenfabriek De Werklust

Plaats
Losser

Bouwjaar
1928

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar

Investering

Website
klik hier

Status
Te huur

Plaats
Losser

Bouwjaar
1928

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar

Website
klik hier

Status
Te huur

Omschrijving

Unieke en complete steenfabriek in Losser

Het bijzondere van Steenfabriek De Werklust in Losser is dat alle onderdelen voor het produceren van steen hier nog aanwezig zijn. De kleigroeve, het smalspoor, de vormloods, de ringoven en de droogloodsen kunt u tijdens een historische rondleiding bewonderen. Door de compleetheid en authenticiteit is de steenfabriek een uniek monument van bedrijf en techniek. Behalve als museum doet De Werklust ook dienst als bijzondere eventlocatie en is het een zeer gewilde trouwlocatie.

Geschiedenis van de steenfabriek in Losser

In en om het Twentse Losser werden eeuwenlang stenen gebakken. Hetzelfde gold vermoedelijk voor de plek waar nu nog altijd Steenfabriek De Werklust staat. Het is echter onbekend sinds wanneer de steenbakkers hier precies werkzaam waren.  Wel is bekend dat in 1895 een aantal mannen op dit perceel een veldoven bouwden voor het bakken van stenen. In 1898 besloten zij om voor de productie van stenen een vennootschap op te richten: de N.V. steen- en pannenfabriek Werklust.

De gebroeders Osse lieten vervolgens in 1928 een ringoven met schoorsteen op het terrein bouwen. Ook werd in 1935 een – nu uniek – kabeltransportsysteem voor ongebakken stenen aangelegd. Aan deze familie dankt de in deze fabriek geproduceerde steen zijn naam: de Osse-steen. De Steenfabriek in Losser is één van de laatste voorbeelden in Europa van een nog functionerende ringoven. In 1999 is het productieproces gestopt, onder meer andere vanwege de milieuoverlast.

Herbestemming van de steenfabriek

Na overdracht aan de gemeente Losser in 2001 startte de restauratie van de oven, het hoofdgebouw en de schoorsteen waardoor de steenfabriek in 2003 kon dienen als locatie voor de LAGA-manifestatie, een Duits toeristisch initiatief gericht op cultuur en natuur. In een deel van de droogloodsen is een nieuwe entree gemaakt met ontvangst en verblijfsruimte.

BOEi is in 2017 eigenaar van dit prachtige industriële monument geworden en verhuurt het aan Stichting Steenfabriek De Werklust. Deze Sichting – die de steenfabriek sinds 2006 huurt – exploiteert de locatie als museum met enige nevenactiviteiten. Jaarlijks bezoeken ca. 10.000 mensen de steenfabriek, die bovendien een prachtige trouwlocatie is en geschikt voor evenementen.

 

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Losser, Stichting Steenfabriek “De Werklust”  

Ontdek meer projecten met type: Industrieel