KIJK! 25 jaar herbestemmen in Nederland. Lees verder

Boerderij Mariënburg

Plaats
Maurik

Bouwjaar
1967

Type
Agrarisch

Rol BOEi
Adviseur

Plaats
Maurik

Bouwjaar
1967

Type
Agrarisch

Rol BOEi
Adviseur

Omschrijving

Vruchtbare vooruitzichten voor Mariënburg

Middenin het groen bij het Gelderse Maurik ligt al meer dan honderd jaar een karakteristieke boerderij, ver van de doorgaande weg en omgeven met mysteries. Het verhaal gaat namelijk dat er een ondergrondse tunnel is, die van de monumentale boerderij naar de plaatselijke kapel loopt. De ingang van deze mogelijke tunnel is tot op heden echter nog niet ontdekt. Om te voorkomen dat de boerderij in de toekomst alleen nog in dit soort mooie verhalen te bewonderen is, voerde BOEi een haalbaarheidsonderzoek uit naar een mogelijke herbestemming.

Historie van Mariënburg

Boerderij Mariënburg is gelegen op het landgoed Mariënburg. Over de geschiedenis van het landgoed is weinig terug te vinden in de archieven. Volgens sommige bronnen stond er ooit een kasteel, anderen hebben het over een klooster. De T-boerderij die er nu staat is in ieder geval een typische hallenhuisboerderij. Dit type boerderij wordt ook wel een Saksische boerderij genoemd. Deze stijl is karakteristiek voor grote delen van Oost-Nederland en Noordwest-Duitsland. Kenmerkend is een rechthoekige plattegrond, met lange zijgevels en een hoog steil zadeldak.

Herbestemming van boerderij Mariënburg

De eigenaar van de boerderij en het landgoed is op zoek naar een nieuwe invulling voor het gebied. Hierbij is BOEi gevraagd om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar de mogelijke herbestemming.

Aan de hand van diverse gesprekken, brainstormsessies en een inventarisatie van de omgeving en het beleid van de gemeente en provincie is een aantal opties voor herbestemming naar voren gekomen.

Zo is er bijvoorbeeld gekeken of het mogelijk is om een opvanglocatie voor asielzoekers op het landgoed te ontwikkelen, of om een aantal kasteelwoningen te realiseren. De meest haalbare opties zijn verder uitgewerkt en met aanbevelingen teruggekoppeld naar de opdrachtgever.

Ontdek meer projecten met type: Agrarisch