14 en 15 september Open Monumentendag. Breng een bezoek aan onze projecten!

Witte kerkje ‘De Terp’

Plaats
Oudorp

Bouwjaar
1858

Type
Religieus

Rol BOEi
Eigenaar, Verhuurder

Investering
€ 190.000

Website
klik hier

Status
Verhuurd

Plaats
Oudorp

Bouwjaar
1858

Type
Religieus

Rol BOEi
Eigenaar, Verhuurder

Website
klik hier

Status
Verhuurd

Omschrijving

Romantisch kerkje De Terp blijft beschikbaar voor bewoners Oudorp

Aan de rand van het historische centrum van het Noord-Hollandse Oudorp staat op een terp een klein kerkje. Vanwege het witte pleisterwerk op de voorgevel wordt de kerk in de volksmond meestal ‘het witte kerkje’ genoemd. De voorzijde van de kerk gaat grotendeels schuil achter een grote monumentale boom. Via een slingerend pad door de voortuin loop je omhoog naar de kerk. Eenmaal boven aangekomen heb je een vrij uitzicht over de weilanden, de begraafplaats en de authentieke dorpskern.

Geschiedenis van kerk ‘De Terp’

Het witte kerkje kent een lange historie. Op de locatie van de huidige zaalkerk stond in de 11e eeuw al een kerk, waarschijnlijk van hout. Deze is in de 12e of 13e eeuw vervangen door een bakstenen kerk met een toren in Romaanse stijl. Het eenvoudige gebouw is in 1858 grotendeels herbouwd met behoud van de 16e-eeuwse kap. Helaas sloeg niet veel later het noodlot toe en stortte de toren in 1866 in. Deze werd in 1884 herbouwd.

Herbestemming De Terp

Vanwege het teruglopend aantal kerkbezoeken en afnemende inkomsten besloot de Protestantse Gemeente Alkmaar in 2013 de kerk te sluiten voor erediensten. Vervolgens droeg ze het in 2015 over aan BOEi, met het verzoek het kerkje een culturele of maatschappelijke bestemming te geven. Sindsdien exploiteren dorpsbewoners het kerkje voor culturele en maatschappelijke activiteiten, ondersteund door BOEi Events. In 2017 is de kerk door BOEi gerestaureerd.

Verduurzaming door lening ASN Bank

ASN Bank heeft in 2023 een lening aan BOEi verstrekt, waarmee projecten worden verduurzaamd, De Terp is een van die projecten. Het kerkje is recent verduurzaamd met onder andere zonnepanelen en achterzetbeglazing. 

Klik hier voor meer informatie over het herbestemmen van religieus erfgoed

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ontdek meer projecten met type: Religieus