14 en 15 september Open Monumentendag. Breng een bezoek aan onze projecten!

Het Leerlokaal

Plaats
Oisterwijk

Bouwjaar
1918

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar

Investering
€ 2.130.000

Website
klik hier

Status
Verhuurd

Plaats
Oisterwijk

Bouwjaar
1918

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar

Website
klik hier

Status
Verhuurd

Omschrijving

Leren restaureren in het Leerlokaal

Het Leerlokaal is onderdeel van het voormalige De Koninklijke Verenigde Leder (KVL), ooit de grootste leerlooierij van Europa. Het is eveneens het oudste gebouw op het terrein van de KVL. De restauratie van Het Leerlokaal is gedaan door de gelijknamige organisatie. In de praktijk betekende dit dat jongeren die een opleiding tot restaurateur volgenden bij het Leerlokaal, ook de daadwerkelijke restauratie van het pand verzorgden. Via stages, werkervaringsplekken, leren en experimenteren gaven zij in alle fases van de restauratie en herbestemming  vorm aan het project.

Historie van het Leerlokaal in Oisterwijk

De Koninklijke Verenigde Leder (KVL) werd in 1916 opgericht als de NV Lederfabriek Oisterwijk. Na verschillende fusies en overnames werd in 1974 de naam veranderd in de KVL. Lange tijd vervulde de fabriek een toonaangevende rol in Europa op het gebied van leerverwerking. Op het hoogtepunt werkten er zelfs 1200 mensen, maar aan het einde van de vorige eeuw begon de fabriek verlies te lijden. Dat betekende in 2000 de definitieve sluiting van de KVL.

Als oudste gebouw op het terrein is het Leerlokaal daarbij van de sloop gered door de komst van een nieuwe huurder. Samen met deze huurder is een solide basis gelegd voor toekomstig gebruik van het Leerlokaal. Op het terrein zijn overigens nog verschillende andere industriële monumenten aanwezig. Daaronder is ook de Lakfabriek, die door BOEi gerestaureerd is.

Restauratie en herbestemming Leerlokaal

Het ontwerp voor restauratie en herbestemming is verzorgd door het Leerlokaal KVL. Het Leerlokaal is een initiatief van de provincie Noord-Brabant waarbij studenten, onder leiding van professionals, de restauratie en de herbestemming voor hun rekening nemen. Op deze wijze doen zij ervaring op als bijvoorbeeld architect, restauratiedeskundige, projectmanager, ontwerper, organisator, journalist, timmerman, metselaar, meubelmaker of  glaszetter.

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Oisterwijk, Provincie Noord-Brabant, Nationaal RestauratieFonds, Andriessen & Partners, Het Leerlokaal KVL  

Ontdek meer projecten met type: Industrieel