Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Kloosterdorp Steyl

Plaats
Steyl

Bouwjaar
1880

Type
Religieus

Rol BOEi
Adviseur

Investering

Plaats
Steyl

Bouwjaar
1880

Type
Religieus

Rol BOEi
Adviseur

Omschrijving

Kloosterdorp Steyl, een dorp met een missie

Kloosterdorp Steyl ligt op een van de meest schilderachtige plekjes van Nederland, langs de oever van de Maas in Noord-Limburg. Het kloosterdorp is ontstaan vanuit de missie van Arnold Janssen (1837-1909: de geloofsverkondiging, dialoog tussen verschillende culturen en inzet voor de armen. Steyl is een uniek ensemble vanwege de monumentale en landschappelijke waarde, de bijzondere concentratie van gebouwen, het rijke cultureel-maatschappelijke verleden en de aanwezigheid van bijzondere tuinen, musea, kunstenaars en ambachtslieden.

Steyl is een kloosterdorp met wereldallures: een 150 jaar oude, zelfvoorzienende gemeenschap van paters en zusters met kernwaarden als rust, natuur, bezinning, verwondering, cultuur en educatie. Tientallen betrokkenen en organisaties zetten zich al decennialang op verschillende manieren in voor het kloosterdorp.

De provincie Limburg heeft het kloosterdorp het predicaat regionaal cultureel erfgoed toegekend. Dit hebben ze gedaan vanwege de monumentale en landschappelijke waarde, de bijzondere concentratie van gebouwen, het rijke cultureel-maatschappelijke verleden en de aanwezigheid van bijzondere tuinen, musea, kunstenaars en ambachtslieden.

Stichting Kloosterdorp Steyl

BOEi is sinds 2023 bestuurder van Stichting Kloosterdorp Steyl, en daarmee eigenaar van 30.000 m2 rijksmonumenten (11 gebouwen c.q. gebouwenclusters) waaronder een voormalige drukkerij, watertoren, carréboerderij, ketelhuis, zwembad en kloostergebouwen. De gebouwen staan op ca. 12 hectare grond met prachtige parken en tuinen. BOEi loopt al langer ‘op Steyl’: sinds 2005 wordt er onderzoek verricht.

Ontdek meer projecten met type: Religieus