KIJK! Het boek over 25 jaar herbestemming in Nederland. Lees meer

ENKA Kantinegebouw

Plaats
Ede

Bouwjaar
1951

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar

Investering
€ 7.900.000

Status
In ontwikkeling

Plaats
Ede

Bouwjaar
1951

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar

Status
In ontwikkeling

Omschrijving

Weer dagelijks lunchen in het ENKA Kantinegebouw

Langs het spoor bij Ede aan de rand van de Veluwe ligt de voormalige kunstzijdefabriek ENKA. De ENKA was lange tijd het grootste fabriekscomplex in Nederland. Op het enorme terrein staan nog altijd diverse rijksmonumenten. Daarnaast is er op het complex ook een nieuwe woonwijk in ontwikkeling. Middenin deze woonwijk ligt het opvallende Kantinegebouw. Na jaren leegstand krijgt dit bijzondere industriële erfgoed nu dagelijks kinderen over de vloer die er hun boterhammen eten.

Geschiedenis van het ENKA Kantinegebouw

Na beschadiging van de oorspronkelijke schaft- en kleedlokalen van de ENKA in de Tweede Wereldoorlog werd in 1950-1951 een nieuw was-, kleed- en schaftlokaal gebouwd. De vooruitstrevende directie heeft het ca. 4000 m² grote Kantinegebouw destijds laten ontwerpen voor het welbevinden van het personeel. Het ontwerp van de architect D. Masselink was voor die tijd zeer modern en gerieflijk. Het diende dan ook als voorbeeld voor vele andere bedrijfskantines in het land.

Het Kantinegebouw was via loopbruggen verbonden met de productiegebouwen. In de parterre en op eerste verdieping bevonden zich de kleed- en waslokalen. Op de tweede verdieping waren drie schaftruimtes: een grote voor mannelijk fabriekspersoneel, een voor de fabrieksmeisjes en een voor het kantoorpersoneel.  Vanaf 1965 nam de vraag naar kunstzijde af en was er zware concurrentie van lagelonenlanden buiten Europa. Dit leidde uiteindelijk tot het sluiten van de fabriek in 2003. Na de sluiting heeft het Kantinegebouw geen nieuwe bestemming gekregen.

Herbestemming tot “brede school”

Op 23 september 2020 opende CNS-basisschool ‘De Ontdekking’ haar deuren in het voormalige kantinegebouw dat is gerestaureerd en verduurzaamd en plaats biedt aan ruim 250 leerlingen. De ontwerpprincipes licht, lucht en ruimte van het jaren ‘50 pand passen perfect bij de nieuwe functie. In het souterrain van het gebouw zijn acht klassen, een speellokaal, een leerplein, een kleuterplein en diverse ruimtes voor de leraren en voor overleg ingepast. Om de indeling in klaslokalen mogelijk te maken, moest de kolomconstructie aangepast worden. Aan de opening van De Ontdekking ging een jarenlange restauratie vooraf, waarbij de charme van het rijksmonument behouden bleef en toch het BENG-predikaat (Bijna EnergieNeutraal Gebouw) is behaald. Dit was een flinke uitdaging voor het nooit geïsoleerde betonnen gebouw met enorme glasvlakken. Het gebouw moest aan zowel de monumenteneisen als de eisen voor een schoolgebouw voldoen. Dit gebouw wijst uit dat deze eisen elkaar niet hoeven uit te sluiten.

De herbestemming van het voormalige Kantinegebouw tot brede school zorgt voor een (monumentaal) hart in het nieuwe woongebied. De bewoners van de nieuwbouw op het terrein, veelal afkomstig van buiten Ede, komen direct met elkaar in contact in en om de school. Het gebouw vormt zo een belangrijke maatschappelijke functie in de nieuwe woonwijk.

De eerste en tweede verdiepingen krijgen in de loop van 2021 en 2022 hun invulling. Basisschool De Ontdekking gaat zich verder uitbreiden en krijgt op de eerste verdieping extra klaslokalen. Bzzzonder (kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang) krijgt twee lokalen op de eerste verdieping en de gehele tweede verdieping.

Meer informatie over de duurzame maatregelen bij het kantinegebouw en andere BOEi projecten is hier te vinden.

Meer ENKA?

  • Bekijk hier de projectpagina van het door BOEi herbestemde Westhal
  • Bekijk hier de projectpagina van het Poortgebouw van de ENKA
  • Lees hier de verhalen over de ENKA
  • Bekijk de foto’s van Jan van Dalen in de Beeldbank BOEi
  • Kijk voor meer informatie over de gebiedsontwikkeling op de website van ENKA Ede
  • Bekijk hier de projectpagina van de twee schoorstenen op het terrein
Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: VriendenLoterij, Grondbank Bennekomseweg Ede C.V. (samenwerking AM en ASR Vastgoed)

Ontdek meer projecten met type: Industrieel