Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Melkfabriek

Plaats
Laude

Bouwjaar
1938

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar

Status
Te huur

Plaats
Laude

Bouwjaar
1938

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar

Status
Te huur

Omschrijving

Nieuwe producten uit de oude Melkfabriek

Aan de beek de Ruiten-Aa bij het Groningse Laude ligt de oude Melkfabriek. In het open landschap van het dal valt het grote industriële monument meteen op. De fabriek in Laude is bekend vanwege de uitvinding van het Laudevat: een kunststof vat voor de kaasbereiding. Stichting Melkfabriek Laude wil de oude fabriek nieuw leven inblazen.

Geschiedenis van de Melkfabriek in Laude

Op initiatief van de landbouwvereniging te Sellingen werd in 1898 een zuivelfabriek in Laude opgericht. In 1938 werd de huidige melkfabriek erbij gebouwd. Tot 1970 maakte men hier Edammer kaas. Daarna werd er nog een paar jaar melk ingenomen, tot de sluiting van de fabriek in 1976.

Na de sluiting had het pand diverse functies. Zo zat er een tweedehands autohandel en een wasserij. Een poging om de fabriek weer in gebruik te nemen voor de verwerking van geitenmelk mislukte.

Herbestemming van de Melkfabriek

De Stichting Melkfabriek Laude heeft Arcadis gevraagd om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. Hierin staat de Cittaslow-filosofie centraal. Dit is een internationaal keurmerk voor gemeenten die op gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gasvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Centraal staan in dit geval kunst, horeca en de streek Westerwolde. Door de ligging van de fabriek aan het beekdal Ruiten-Aa kan het een belangrijk knooppunt worden waar vele fiets- en wandelroutes op aansluiten. BOEi werd gevraagd om op basis van dit onderzoek een exploitatie van het monument op te stellen. Beoogde functies zijn onder andere: natuurslager, brasserie, bierbrouwerij, en multifunctionele ruimtes.

BOEi is inmiddels eigenaar van de oude fabriek en is de eerste fase van de cascorestauratie gestart in februari 2020. Het oudste gedeelte uit 1898 is wind- en waterdicht gemaakt en in het voorste gedeelte uit 1938 is de online natuurslager De Woeste Grond geland. Deze ondernemer zal er de komende 10 jaar een slagerij runnen. BOEi zoekt voor de overige gebouwdelen nog huurders en werkt daarbij samen met Stichting Melkfabriek Laude, de stichting die zich eerder hard gemaakt heeft voor behoud van dit industriële monument. Neem voor meer informatie over verhuur contact met ons op via beheer@boei.nl.

Ontdek meer projecten met type: Industrieel