Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Seinhuis

Plaats
Roosendaal

Bouwjaar
1907

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar, Verhuurder

Investering

Status
Verhuurd

Plaats
Roosendaal

Bouwjaar
1907

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar, Verhuurder

Status
Verhuurd

Omschrijving

Groen licht voor het Seinhuis in Roosendaal

Vanuit de trein is het heerlijk genieten van al het moois dat er in het Nederlandse landschap te zien is. Natuur, maar ook bijzondere industriële monumenten zoals het Seinhuis in Roosendaal. Een inspirerende plek voor ondernemers die er hun bedrijfsruimte vinden, maar ook voor fotografen. In combinatie met de ernaast gelegen Locloods vormt het Seinhuis namelijk een fotogenieke locatie. Deze is te huur voor trouwreportages en andere fotoshoots.

Historie van het Seinhuis

Het Seinhuis vormde een belangrijk onderdeel van het stationsgebied in Roosendaal. Het complex werd in 1907 gebouwd naar een ontwerp van de architect G.W. van Heukelom. Hieronder vielen naast het Seinhuis ook de Locloods, het station, de seinbrug en de douaneloods.
Al deze objecten hebben inmiddels de status van rijksmonument.

Het Seinhuis was de plek van waaruit men de seinen en wissels bediende. Via kabels waren deze onderdelen verbonden aan de hendels in het Seinhuis, waarmee men alles in goede banen leidde. BOEi is in 2008 eigenaar van het Seinhuis en de Locloods geworden, waarna met de restauratie en herbestemming is gestart.

Verhuizing en herbestemming Seinhuis

Hoewel het Seinhuis tussen de spoorrails natuurlijk helemaal op zijn plek was, zorgde deze locatie er ook voor dat het monument ontoegankelijk was. Daarom werd in 2013 besloten het gebouw in zijn geheel te verplaatsen. Een reis van slechts 1400 meter, maar voor een gebouw van 240 ton natuurlijk een hele uitdaging. Na de verhuizing en restauratie door ProRail is het Seinhuis overgedragen aan BOEi.

Bij interesse voor de fotolocatie kunt u contact opnemen met Railpark Roosendaal, Marco van Tol op 0165-769140.

Bekijk hier de verplaatsing van het Seinhuis in Roosendaal >>

 

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Prorail, Gemeente Roosendaal, Provincie Noord-Brabant

Ontdek meer projecten met type: Industrieel