Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Dongecentrale

Plaats
Geertruidenberg

Bouwjaar
1919

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar, Verhuurder

Investering

Status
In ontwikkeling

Plaats
Geertruidenberg

Bouwjaar
1919

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar, Verhuurder

Status
In ontwikkeling

Omschrijving

Dongecentrale Geertruidenberg: op volle kracht

Tot 2011 leverde de Dongecentrale in Geertruidenberg elektriciteit aan de klanten van energieleverancier Essent. Na een grondige restauratie bruist het complex opnieuw van de energie. Het kantoorgebouw is verhuurd en de voormalige elektriciteitscentrale is verhuurd aan Fijnevents en Risk Factory, een initiatief van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant dat wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking met verschillende partners waaronder provincie Noord-Brabant.

Geschiedenis van de Dongecentrale

De opening van de Dongecentrale bracht in 1919 de eerste particuliere elektriciteitscentrale naar Noord-Brabant. De bouw van de centrale was een initiatief van de Provinciale Noord-Brabantse Electriciteits Maatschappij (PNEM), dat later opging in Essent.

Bij de opening had de centrale een vermogen van 18,5 megawatt. Dit werd opgevoerd tot maar liefst 121 megawatt, toen de Dongencentrale energie ging opwekken als STEG-centrale (stoom- en gascentrale).

In de loop der jaren is het grootste deel van de elektriciteitsproductie overgenomen door de vlakbij gelegen Amercentrale. De oorspronkelijke centrale werd al in de jaren 90 van de vorige eeuw gesloopt en in 2011 stopte de productie van elektriciteit definitief in de Dongencentrale. Het filtergebouw en het hoofdgebouw hebben inmiddels de status van rijksmonument.

Herbestemming tot industriële werkruimte

In 2012 heeft BOEi de Dongecentrale in Geertruidenberg in beheer genomen. De provincie Noord-Brabant is daarbij voor 50% mede-eigenaar geworden. Samen werken de partijen aan herbestemming van de centrale. In het Centralegebouw hebben Fijnevents en Risk Factory hun intrek genomen.

Kantoorgebouw

Het kantoorgebouw uit 1951 is gerestaureerd en eind 2019 opgeleverd. Het vierkante gebouw met vijf verdiepingen is ontworpen in de traditionalistische Wederopbouwarchitectuur en heeft siermetselwerk en vierruitsvensters met stalen kozijnen. Er is een kleuronderzoek uitgevoerd om inzicht te krijgen in de wijze waarop het interieur van het kantoorgebouw in de jaren 50 was afgewerkt. Gebaseerd hierop zijn de oude kleuren hersteld bij de herbestemming. Ook zijn de lambrisering en de houten vloer teruggebracht naar de oorsponkelijke staat en is de vide weer opengemaakt en de nu weer goed zichtbare glasconstructie hersteld.

Voor vragen over de gebouwen van de Dongecentrale kunt u terecht bij projectmanager Finn Dudok van Heel via f.dudokvanheel@boei.nl

Lees de verhalen op onze ”Mensen vertellen over Monumenten” pagina >>

Bekijk hier meer beeldmateriaal van de Dongecentrale >>

Dongecentrale als eventlocatie >>

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Provincie Noord-Brabant

Ontdek meer projecten met type: Industrieel