Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee
Kloosterdorp Steyl, een dorp met een missie

Kloosterdorp Steyl ligt op een van de meest schilderachtige plekjes van Nederland, langs de oever van de Maas in Noord-Limburg. Het kloosterdorp is ontstaan vanuit de missie van Arnold Janssen (1837-1909: de geloofsverkondiging, dialoog tussen verschillende culturen en inzet voor de armen. Steyl is een uniek ensemble vanwege de monumentale en landschappelijke waarde, de bijzondere concentratie van gebouwen, het rijke cultureel-maatschappelijke verleden en de aanwezigheid van bijzondere tuinen, musea, kunstenaars en ambachtslieden.

‘t Witte Kerkje verzekerd van toekomst
‘t Witte Kerkje verzekerd van toekomst

In het Brabantse plaatsje Bladel ligt een bescheiden kerkje, bekend als het Witte kerkje. Het kerkje aan de rand van het centrum blijft voorlopig de ontmoetingsplek voor de protestantse gemeenschap.

Nieuwe producten uit de oude Melkfabriek
Verse worst uit de oude Melkfabriek Laude

Aan de beek de Ruiten-Aa bij het Groningse Laude ligt de oude Melkfabriek. In het open landschap van het dal valt het grote industriële monument meteen op. De fabriek in Laude is bekend vanwege de uitvinding van het Laudevat: een kunststof vat voor de kaasbereiding. Stichting Melkfabriek Laude wil de oude fabriek nieuw leven inblazen.

De Bernardus: comfortabel en energiezuinig religieus erfgoed

Het dalende kerkbezoek van de afgelopen decennia heeft zijn weerslag op het Nederlandse religieuze erfgoed. Veel parochies zijn dan ook genoodzaakt hun kerkgebouwen te sluiten en te verkopen. Zo ook de Sint-Bernarduskerk in Made, die ironisch genoeg ooit juist werd uitgebreid om plek te kunnen bieden aan het alsmaar toenemende aantal kerkbezoekers.

Turnhal in Ellecom is bijzonder herinneringserfgoed
Turnhal in Ellecom is bijzonder herinneringserfgoed

De Turnhal is gebouwd in 1943 als turn- en exercitiehal voor SS’ers in opleiding. Het pand is een voorbeeld van beladen erfgoed, en daarom belangrijk om te behouden als herinnering aan deze fase in de Nederlandse geschiedenis.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow