Omschrijving
Fijnproeversparadijs in Zwarte Silo Deventer
In het Havenkwartier van Deventer staat de beeldbepalende Zwarte Silo. BOEi nam de oude graansilo in 2012 over van de gemeente en startte een grondige restauratie. De eerste foodhal van Oost-Nederland was het resultaat. Inmiddels is dit industriële erfgoed uitgegroeid tot een geliefde hotspot bij fijnproevers uit de hele regio.Historie van de Zwarte Silo
De Zwarte Silo in Deventer is van oorsprong een graansilo en werd in 1924 gebouwd door A.J. Lammers. Het was de eerste betonsilo van de stad Deventer en lag strategisch gunstig aan de beoogde nieuwe binnenhaven. Naast de silo werden onder andere een paardenstal, een zoutloods en een pakhuis met kantoor gebouwd. Hiervan zijn nog verschillende elementen zichtbaar in het huidige pand, zoals de oude weegschaal waarmee scheepsladingen werden gewogen.
De Zwarte Silo dankt zijn naam aan de donkere kleur van de gevel. Dit was echter niet de oorspronkelijke kleur. Door aanhoudende vochtproblemen bleek een bitumenbehandeling noodzakelijk, waardoor de kenmerkende kleur van de silo ontstond.
Herbestemming Zwarte Silo Deventer
Nadat BOEi de silo in 2012 overnam van de gemeente startte de herbestemming van het gebouw naar het ontwerp van Wenink Holtkamp Architecten. De Zwarte Silo had eerst een bruisende nieuwe functie als foodhal, een overdekte culinaire markt met allerlei kraampjes en restaurants, onder de naam Fooddock. Sinds het voorjaar van 2021 is het pand een restaurant-bar onder de naam ‘de Zwarte Silo’. Dé gelegenheid waar je luncht, dineert, uitgaat en de leukste feesten organiseert in de binnenhaven van Deventer.
Meer over de Zwarte Silo?
- Alle foto’s van Jan van Dalen van het gebouw zijn hier terug te vinden
- Bezoek hier de website van het restaurant
Wachtlijst
In beeld
