Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Ziekenbarakken Ede

Plaats
Ede

Bouwjaar
1907

Type
Militair

Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar

Investering

Status
In ontwikkeling

Plaats
Ede

Bouwjaar
1907

Type
Militair

Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar

Status
In ontwikkeling

Omschrijving

Ziekenbarakken in Ede: modulair bouwen avant la lettre

Verscholen tussen de beukenbomen aan de Van Heutszlaan in Ede staan twee bijzondere houten gebouwtjes. Het zijn twee monumentale ziekenbarakken uit het begin van de vorige eeuw, gebouwd voor moeilijk vervoerbare en besmettelijke patiënten.

Historie van de Ziekenbarakken

De ziekenbarakken in Ede zijn in 1907 gebouwd in opdracht van het toenmalige Ministerie van Oorlog. Ze maakten onderdeel uit van het kazerneterrein Ede-West (gebouwd in 1904). Hier stond eerst een tijdelijk veldhospitaal en werd in 1906 een apotheek gebouwd en een jaar laten de twee ziekenbarakken. Deze barakken waren alleen voor patiënten die niet vervoerd konden worden naar een hospitaal elders in het land. In de ene barak werden patiënten verpleegd met een besmettelijke ziekte. In de andere barak patiënten die moeilijk vervoerbaar waren. De barakken werden met opzet ver van de kazerne af geplaatst aan de noordzijde van het terrein op de heide. Op die manier konden ze de patiënten goed isoleren.

In de jaren twintig werd de apotheek met barakken omgedoopt tot de Militair Geneeskundige Dienst. Bij de uitbreiding van het apotheekgebouw in 1936 werden de ziekenbarakken overbodig. Ze werden toen in gebruik genomen als dienstwoning, voor onder andere de hoveniers van de defensiekwekerij. Beide barakken zijn in 1961 verbouwd en kregen toen hun huidige indeling en een nieuwe interieurafwerking. Het gebied rond de barakken ontwikkelde zich vanaf de jaren 70 tot een woonwijk.

Meer weten over de historie van de ziekenbarakken in Ede? Lees dan hier de blog!

Herbestemming van de Ziekenbarakken

De barakken staan op een plek waar parkeerplaatsen moeten komen voor het aangrenzende nieuwe appartementencomplex. De prefabriceerde barrakken worden daarom gedemonteerd, verplaatst, gemonteerd, gerestaureerd en herbestemd. Het Platform Militaire Historie Ede wil één van de barakken gaan gebruiken voor een uitbreiding van het bestaande militaire museum en de ander als samenkomst plek voor veteranen. Eind november 2022 is BOEi eigenaar geworden van de beide barakken en gestart met het onderzoek naar de herbestemming.

Bron afbeeldingen: Gelders Archief en Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Ontdek meer projecten met type: Militair