Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Caltex tankstation in Withuis

Plaats
Withuis

Bouwjaar
1953

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar

Investering

Status
In ontwikkeling

Plaats
Withuis

Bouwjaar
1953

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar

Status
In ontwikkeling

Omschrijving

Caltex Tankstation in Withuis

In het grensdorp Withuis in het Limburgse heuvelland ligt een bijzonder tankstation; het Caltex tankstation. Lang was dit tankstation bij de grensovergang een van de beste lopende tankstations van Nederland. Inmiddels heeft de het gebied zijn belangrijke functie voor autoverkeer verloren maar de verkeersader is populair bij toerrijders, wielrenners en andere recreanten. Sinds het najaar van 2022 is BOEi eigenaar van dit karakteristieke gebouw.

De BOEi Obligatie

BOEi is een maatschappelijke organisatie zonder winstoogmerk en is door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aangewezen als Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud (POM). Om nieuwe projecten mogelijk te maken, geeft BOEi achtergestelde obligaties uit ter waarde van € 5.000 met een jaarlijks rendement van 2,5% en een looptijd van 7 jaar. De inleg van deze obligaties wordt volledig gebruikt voor de financiering van projecten zoals dit unieke Caltex tankstation in Withuis.

De afgelopen 25 jaar is door BOEi € 200 miljoen geïnvesteerd in het restaureren en herbestemmen van cultureel erfgoed. Zakelijk en bedrijfsmatig, met creativiteit en een lange adem en met oog voor de maatschappij.

Investeert u mee in het Caltex tankstation, een parel voor Zuid-Limburg en Nederland in zijn geheel?

Historie van het tankstation

Het tankstation in het gehucht Withuis uit 1953 is ontworpen door architect Ben Schinkel en is een typisch gebouw in wederopbouw stijl. Het Colex tankstation is vanaf de bouw in 1953 tot 1983 in gebruik geweest als tankstation. Door de aanleg van de A2 kwam de grensovergang naar België bij Withuis te vervallen en werd het tankstation steeds minder gebruikt. Nadat het gebouw zijn oorspronkelijke functie verloor is het jarenlang in gebruik geweest als stallingsplaats voor landbouwvoertuigen en steeds meer in verval geraakt. Lees voor meer informatie over het tankstation de BOEi Blog ‘Het laatste pompstation van Nederland‘. Klik hier voor meer informatie over de historie van tankstations in Nederland.

Herbestemming

BOEi nam in 2022 het voormalige Caltex-station over van Guido en Paul van der Cruijs, kleinkinderen van opdrachtgever A. van der Cruijs. BOEi wil het unieke tankstation met kenmerkende overhangende luifel restaureren en klaarmaken voor een passende nieuwe toekomst, welke zou kunnen liggen in het auto- en fietstoerisme. In 2023 is het pand wind- en waterdicht gemaakt, ondertussen worden fondsen geworven om ook de restauratie te kunnen doen.

Ontdek meer projecten met type: Industrieel