Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Groote kantoor DSM

Plaats
Delft

Type
Industrieel

Rol BOEi
Verhuurder

Investering
€ 17.500.000

Status
In ontwikkeling

Plaats
Delft

Type
Industrieel

Rol BOEi
Verhuurder

Status
In ontwikkeling

Omschrijving

Groote kantoor DSM industriële parel

Het Groote Kantoor, voormalig hoofdzetel van DSM en haar voorgangers Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek en Koninklijke Gist-Brocades speelde meer dan honderd jaar een centrale rol als broedplaats voor expertise en innovatie op het gebied van fermentatie en biotechnologie in Nederland.

Historie Groote Kantoor

Sociale ondernemer en technoloog Jacques van Marken (1845-1906) richtte in 1869 de Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek op net buiten de stadsomwalling van Delft. Samen met zijn vrouw stond Van Marken daarnaast ook aan de basis van twee andere belangrijke Nederlandse ondernemingen: de Nederlandsche Oliefabriek (later Calvé, nu onderdeel van Unilever) en de niet meer bestaande Lijm en Gelatinefabriek, beiden ook gevestigd in Delft. Het visionaire gedachtegoed van Van Marken is vandaag de dag nog steeds onderdeel van de bedrijfsvoering en bedrijfscultuur van DSM.

Het Groote Kantoor is in 1907 gebouwd als kantoor voor de Koninklijke Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek. In het imponerende kantoorgebouw was daarnaast ook ruimte voor de directie van de Nederlandse Olie Fabrieken en een kleine ruimte voor de lijmfabriek. De ontwerpers K. Muller en B. Schelling hielden hier bij het ontwerp rekening mee: de linkervleugel was voor de Gist (hun fabriek lag links van het gebouw), de rechtervleugel voor Calvé (hun terrein lag rechts van het gebouw). Als bouwstijl kozen zij voor de Um-1800 stijl en heeft een kenmerkende centrale koepel met glas-in-lood ramen. Deze stijl maakt gebruik van traditionele elementen als natuursteen, erkertjes en ornamenten in combinatie met moderne constructiemethodes. Van Marken stierf vlak voor de opening van het Groote Kantoor.

Kantoorruimtes met allure

Het bijzondere rijksmonument met haar imponerende architectuur zal worden gerestaureerd en herbestemd tot een hoogwaardig kantoorgebouw met ontvangstruimten. Het gehele traject van restauratie en herbestemming zal naar verwachting zo’n vier jaar in beslag nemen. De transformatie zal gefaseerd uitgevoerd worden. Het is de bedoeling om het publiek op gezette tijden op de hoogte te brengen van de vorderingen van de restauratie. Naar verwachting kunnen de eerste huurders eind 2025 hun intrek nemen in het karakteristieke gebouw. Het gebouw is bedoeld voor bedrijven met een link met de biotechcampus en/of nalatenschap van Jacques van Marken.

Neem voor meer informatie over het Groote Kantoor contact op met Rosan Pallada: r.pallada@boei.nl of 06 213 497 07.

Stichting Vrienden van BOEi organiseert een giftenactie voor de restauratie van het Groote Kantoor. Ook bijdragen? Neem dan een kijkje op de website van Stichting Vrienden van BOEi.

 

Ontdek meer projecten met type: Industrieel