Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee
Turnhal in Ellecom is bijzonder herinneringserfgoed
Turnhal in Ellecom is bijzonder herinneringserfgoed

De Turnhal is gebouwd in 1943 als turn- en exercitiehal voor SS’ers in opleiding. Het pand is een voorbeeld van beladen erfgoed, en daarom belangrijk om te behouden als herinnering aan deze fase in de Nederlandse geschiedenis.

Nemiusklooster Den Bosch: De Soete Moeder
Kalmeren in het Nemiusklooster in Den Bosch

Het Nemiusklooster in Den Bosch is een prachtig monument, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Lange tijd verzorgden de ‘Zusters van Liefde’ hier ouden van dagen. Na jaren van leegstand kunnen gasten hier opnieuw genieten van rust en verzorging, maar dan als hotelbezoeker. Dankzij de enorme inzet van Stichting Bij de Soete Moeder heeft het oude Nemiusklooster namelijk een nieuwe toekomst als hotel.

Slot Schaesberg Landgraaf: geschiedenis in uitvoering
Van burcht tot toeristische trekpleister

De naam Schaesberg was in de middeleeuwen al een bekend begrip. De eerste ridders die deze naam droegen stammen uit de 13e eeuw en de familielijn ontwikkelde zich in de eeuwen daarna tot een naam van adel. Daaruit ontstond ook het Landgoed Slot Schaesberg in Landgraaf, waarvan de hoogtijdagen in de 18e eeuw eindigden. Na een lange periode van leegstand en verval is het publiek inmiddels weer van harte welkom op het landgoed.

Nieuwe woningen in het ENKA Poortgebouw
Nieuwe woningen in het Poortgebouw in Ede

Langs de spoorlijn tussen Utrecht en Arnhem ligt op loopafstand van station Ede-Wageningen het enorme ENKA-terrein. Hier is ook het statige Poortgebouw gelegen, waar vroeger alle kantoren van de voormalige kunstzijdefabriek in zaten.

 

Steenfabriek Randwijk: een werkend monument
Steenfabriek Randwijk: een werkend monument

Bij de meeste monumenten hoort een verhaal over vervlogen tijden en vergeten functies. Mooie herinneringen over de steenfabriek Randwijk in Heteren zijn er genoeg, maar het meest bijzondere is eigenlijk dat dit monument nog steeds zijn oorspronkelijke functie vervult. Nog altijd worden er namelijk op ambachtelijke wijze stenen gebakken.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow