Museum de Kantfabriek
Van kantfabriek tot museum

Museum de Kantfabriek is een inspirerend voorbeeld van burgers die het industrieel erfgoed in hun omgeving een warm hart toedragen. De voormalige Zuid-Nederlandse Kantfabriek in het Limburgse Horst werd na de sluiting in 2006 in samenwerking met een burgerinitiatief namelijk aangekocht door BOEi. Zo konden de restauratie en herbestemming van de fabriek tot een museum in gang worden gezet. De uniciteit van het gebouw, de machines en de collectie zorgen ervoor dat oude tradities weer een gezicht krijgen. Daarnaast biedt Museum de Kantfabriek ontplooiingskansen voor creativiteit. Kunstenaars kunnen hier hun werk tentoonstellen en er zijn opleidingsmogelijkheden in zowel moderne als klassieke textiele werkvormen.

Kantoren in de watertoren
Kantoren in de Bossche watertoren

Bovenin deze watertoren uit 1885 zijn nog altijd de twee stalen rechthoekige waterreservoirs met leidingen en afsluiters aanwezig. Door de restauratie en herbestemming zijn in de watertoren unieke kantoorruimtes gerealiseerd. De toren ligt aan de Hinthamerstraat, een van de oudste straten in de binnenstad van Den Bosch.

Luchthaven Ypenburg
Luchthaven Ypenburg: van wachtruimte naar werkplek

Vliegen, tegenwoordig voor bijna iedereen heel normaal maar aan het begin van de vorige eeuw nog een exclusief voorrecht. De elite die het zich kon veroorloven, liet in die tijd kleine vliegveldjes aanleggen, waarbij uiteraard ook aan het gerief van de leden van de vliegclub werd gedacht. Het Stationsgebouw Vliegveld Ypenburg is met dat doel ontworpen. Later diende het als militair vliegveld en leerde professor mr. Pieter van Vollenhoven er vliegen. Met zijn latere voorzitterschap van het Restauratiefonds kwamen deze bijzondere lijnen weer bij elkaar en inmiddels zijn de gebouwen van het voormalige Vliegveld Ypenburg rijksmonumenten.

Riant wonen in de Badkuipenfabriek
Riant wonen in de Badkuipenfabriek

De DRU Badkuipenfabriek bevindt zich op het DRU Industriepark en is gevestigd in het gerestaureerde en verbouwde Portiersgebouw van voormalig ijzergieterij DRU. Met zijn 250 jaar geschiedenis kent de voormalige ijzergieterij DRU een lang en indrukwekkend verleden. In 1754 vonden de eerste industriële activiteiten plaats op het terrein waar nu zeven Rijksmonumenten staan.

Nieuwe kansen voor Sint-Bernarduskerk
Nieuwe kansen voor Sint-Bernarduskerk

Het dalende kerkbezoek van de afgelopen decennia heeft zijn weerslag op het Nederlandse religieuze erfgoed. Veel parochies zijn dan ook genoodzaakt hun kerkgebouwen te sluiten en te verkopen. Zo ook de Sint-Bernarduskerk in Made, die ironisch genoeg ooit juist werd uitgebreid om plek te kunnen bieden aan het alsmaar toenemende aantal kerkbezoekers.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow