Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Landgoed Slot Schaesberg

Plaats
Landgraaf

Bouwjaar
1500

Type
Agrarisch

Rol BOEi
bouwkundig adviseur

Investering
€ 42.000.000

Website
klik hier

Status
In ontwikkeling

Plaats
Landgraaf

Bouwjaar
1500

Type
Agrarisch

Rol BOEi
bouwkundig adviseur

Website
klik hier

Status
In ontwikkeling

Omschrijving

Slot Schaesberg Landgraaf: geschiedenis in uitvoering

De naam Schaesberg was in de middeleeuwen al een bekend begrip. De eerste ridders die deze naam droegen stammen uit de 13e eeuw en de familielijn ontwikkelde zich in de eeuwen daarna tot een naam van adel. Daaruit ontstond ook het Landgoed Slot Schaesberg in Landgraaf, waarvan de hoogtijdagen in de 18e eeuw eindigden. Na een lange periode van leegstand en verval is het publiek inmiddels weer van harte welkom op het landgoed.

Historie Landgoed Slot Schaesberg

Rond het jaar 1411 liet Willem II van Retersbeek-Schaesberg in het Limburgse dal een burcht bouwen. In 1571 gebruikte Johan van Schaesberg de fundamenten hiervan voor de aanleg van een nieuw kasteel in Renaissance-stijl. De laatste uitbreiding van het slot vond plaats in 1650. In 1733 stierf het geslacht van Schaesberg uit en kwam het kasteel leeg te staan, waarna het niet meer bewoond is geweest. Het verval van het kasteel deed hiermee zijn intrede.

De bouwhoeve op het landgoed is tot de zestiger jaren van de vorige eeuw in gebruik geweest als boerderij. Na de onteigening van het kasteel met bouwhoeve in 1944 werd het in 1949 aangekocht door de toenmalige gemeente Schaesberg. Met de sloop van de hoeve en delen van het kasteel  in de jaren 60 verloor Nederland een van haar mooiste Renaissancekastelen.

Kijk voor meer informatie op de website van Landgoed Slot Schaesberg

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Provincie Limburg & Parkstad Limburg

Ontdek meer projecten met type: Agrarisch