Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Gemaal De Lynden

Plaats
Lijnden

Bouwjaar
1849

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar

Investering
€ 2.340.000

Website
klik hier

Status
Verhuurd

Plaats
Lijnden

Bouwjaar
1849

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar

Website
klik hier

Status
Verhuurd

Omschrijving

Dineren boven alle peil

Gemaal De Lynden in het Noord-Hollandse Lijnden speelde lange tijd een belangrijke rol in het droogleggen en droog houden van het Haarlemmermeer. Het oude gemaal stamt uit 1849 en is in 2005 vervangen door een nieuw gemaal. Het ketelhuis van het oude gebouw is door BOEi gerestaureerd en na herbestemming getransformeerd tot een sfeervol restaurant en unieke vergaderlocatie.

Historie van Gemaal De Lynden

Gemaal De Lynden is naast De Cruquius en De Leeghwater één van de drie gemalen die in de jaren tussen 1849 en 1852 het Haarlemmermeer droog pompten. Dit industriële rijksmonument was uitgerust met een stoommachine van 360 pk en acht zuigerpompen. Door de jaren heen is het gemaal regelmatig aangepast en gemoderniseerd. Zo werden in 1878 de stoomketels vervangen en werd later de oorspronkelijke stoomaandrijving vervangen door twee stoomgedreven centrifugaalpompen. In 2005 werd het oude gemaal definitief vervangen. Het nieuwe Gemaal De Lynden is uitgerust met drie pompen, samen goed voor een capaciteit van 1275 m3 per minuut. Daarmee is het vermogen van het nieuwe gemaal 50% hoger dan het oude. Het in neogotische stijl gebouwde oude gemaal is in 2005 leeg komen te staan, waarna BOEi zich heeft ingezet voor de restauratie en herbestemming van dit industriële erfgoed.

Restauratie van Gemaal De Lynden

Na een zorgvuldige restauratie opende Gemaal De Lynden op 2 maart 2015 opnieuw de deuren en werd in gebruik genomen als restaurant. Het terras van het restaurant biedt daarbij een prachtig uitzicht over de nabijgelegen Ringvaart.

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Haarlemmermeer, provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap van Rijnland, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Ontdek meer projecten met type: Industrieel