Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Blokhuispoort

Plaats
Leeuwarden

Bouwjaar
1870

Type
Penitentiair

Rol BOEi
Eigenaar

Investering
€ 22.000.000

Website
klik hier

Status
Te huur

Bekijk eventlocatie

Plaats
Leeuwarden

Bouwjaar
1870

Type
Penitentiair

Rol BOEi
Eigenaar

Website
klik hier

Status
Te huur

Bekijk eventlocatie

Omschrijving

De Blokhuispoort

De Blokhuispoort heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de lange geschiedenis van Leeuwarden. Oorspronkelijk bedoeld als onderdeel van de fortificatie van de Friese hoofdstad, maar sinds 1560 ingericht als gevangenis. Tegenwoordig is de Blokhuispoort een belangrijk ontmoetingspunt op zowel zakelijk als cultureel vlak.

Historie van de Blokhuispoort

De eerste bebouwing op deze plek stamt uit 1499. Het betrof een zogenaamde dwangburcht, van waaruit de opstandige bevolking van het pas veroverde gebied onder bedwang werd gehouden. In de eeuwen die volgden had de Blokhuispoort de functie van gevangenis. Het ontwerp van het gebouw in zijn huidige vorm stamt uit 1870. In dat jaar werd begonnen met realisatie van de plannen die architect J.F. Metzelaar had uitgetekend en zeven jaar later volgde de voltooiing van de Friese gevangenis.

 

Herbestemming van de Blokhuispoort

Sinds de sluiting van de Rijksgevangenis eind 2007 heeft de Blokhuispoort verschillende nieuwe bestemmingen gekregen. Frisse start-ups houden er kantoor, muziekliefhebbers bezoeken er concerten en de horecagelegenheid biedt ruimte voor ontspanning en gezelligheid. Ook is er de mogelijkheid om evenementen in het monument te organiseren.

Met ingang van mei 2015 verhuurt BOEi de verschillende ruimtes in het complex. De exploitatie op het gebied van cultuur, economie, recreatie en toerisme wordt zo verder geprofessionaliseerd. De Blokhuispoort was in 2018 de welkomstlocatie van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa en was daarmee een centraal middelpunt van de stad.

De restauratie en herbestemming van de Blokhuispoort heeft de felbegeerde NRP GuldenFeniks gewonnen in 2018. De Blokhuispoortgevangenis was een van de 30 inzendingen voor de categorie Transformatie. De onafhankelijke stichting NRP reikt NRP Gulden Feniks ieder jaar uit aan de beste renovatie- en (gebieds-)transformatieprojecten van Nederland.

Duurzaamheid en Circulariteit

De restauratie en herbestemming van de Blokhuispoort door BOEi gebeurt in nauwe samenwerking met de gemeente Leeuwarden en provincie Friesland. In een samenwerkingsovereenkomst is vastgelegd op welke wijze het complex gerestaureerd, verduurzaamd en herbestemd gaat worden. Deze samenwerking zorgt voor een groot draagvlak op het gebied van circulariteit en duurzaamheid.

De longen van het historische Blokhuispoort complex bestaan uit 2 grote biomassa ketels. Deze ketels worden gevoed met houtsnippers uit snoeiafval van de gemeente Leeuwarden. Op deze installatie wordt binnenkort ook een koelabsorptiemachine aangesloten zodat ook koeling van de zolderruimtes èn het benodigde koelvermorgen voor de platenperserij Deepgrooves wordt geleverd. In de Blokhuispoort worden zo platen geperst op verbranding van biomassa en ook door middel van zgn. ‘dry coolers’ welke op het dak staan van het Alkovengebouw. Elektra wordt opgewekt met zonnepanelen op onzichtbare delen van het dak.

Doe nu de mixed-reality tour in De Blokhuispoort

Het spel speelt zich af in de Blokhuispoort. Een innovatieve attractie die de geschiedenis van de Blokhuispoort gevangenis tot leven brengt. Met de telefoon in de hand leren spelers de historie van de Blokhuispoort kennen in een bijzondere, interactieve rondleiding in de Blokhuispoort. Meer weten? Ga naar www.blokout.nl

Bent u geïnteresseerd in het huren van een ruimte in de oude gevangenis De Blokhuispoort?

Voor meer informatie over oude gevangenis De Blokhuispoort kunt u contact opnemen met de adeling Beheer, Onderhoud en Verhuur via: beheer@boei.nl

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Provincie Friesland en Gemeente Leeuwarden

Ontdek meer projecten met type: Penitentiair