Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

AINSI

Plaats
Maastricht

Bouwjaar
1927

Type
Industrieel

Investering

Website
klik hier

Status
Verhuurd

Plaats
Maastricht

Bouwjaar
1927

Type
Industrieel

Website
klik hier

Status
Verhuurd

Omschrijving

Verpakkingsgebouw ENCI wordt AINSI

De herbestemming van de ENCI (Eerste Nederlandse Cement Industrie) blijkt een welkome creatieve impuls voor Maastricht en omgeving. Het multidisciplinaire gebruik spreekt zowel ondernemers als bezoekers aan, waardoor het een bruisende plek vol leven en creativiteit is geworden. Momenteel vinden dan ook vele kunstenaars, bedrijfjes en een theater onderdak in het door BOEi herontwikkelde Verpakkingsgebouw van de ENCI. Een creatieve industrie, in de meest letterlijke zin van het woord.

De ENCI in het verleden

De Eerste Nederlandse Cement Industrie (ENCI) werd in 1926 opgericht. Het industriële rijksmonument is gelegen aan de voet van de Sint Pietersberg, langs de rivier de Maas net ten zuiden van Maastricht. Het grootste deel van het complex is nog in gebruik voor het winnen van kalksteen en het produceren van cement. In 2005 zijn enkele verpakkingsgebouwen op het terrein in onbruik geraakt. De gebouwen zijn ontworpen door de architect Frits Peutz en zijn deels in vakwerkbouw met staal en baksteen uit beton opgetrokken. BOEi heeft de herbestemming van één van deze verpakkingsgebouwen tot eind 2023 op zich genomen.

Bedrijfs- en kantoorruimte in de AINSI

Het project is een initiatief van de gemeente Maastricht, ENCI, Euregio en de provincie Limburg. Als voortrekker van het project investeerde BOEi in het Peutz-gebouw, het voormalige verpakkingsgebouw Noord van ENCI en verhuurde het ruimten aan diverse bedrijven en organisaties. De vrije ligging aan de rand van de stad en de opdracht om de grenzen van de disciplines op te zoeken en te overschrijden, en samenwerking te realiseren tussen de verschillende genres, maakt AINSI tot een waarachtige vrijplaats.

Het ENCI gebied

De Cementfabriek ENCI is in 2020 gesloten. De steenwinning uit de mergelgroeve is al eerder gestopt. Deze groeve aan de Sint-Pietersberg is nu onderdeel van een prachtig natuur- en recreatiegebied van Natuurmonumenten.

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Maastricht, VSBfonds, provincie Limburg

Ontdek meer projecten met type: Industrieel