Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee
Weer dagelijks lunchen in het ENKA Kantinegebouw
Weer dagelijks lunchen in het ENKA Kantinegebouw

Langs het spoor bij Ede aan de rand van de Veluwe ligt de voormalige kunstzijdefabriek ENKA. De ENKA was lange tijd het grootste fabriekscomplex in Nederland. Op het enorme terrein, nu een woonwijk, staan nog altijd diverse rijksmonumenten. Middenin dewijk ligt het opvallende Kantinegebouw met daarin een brede school, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Na jaren leegstand krijgt dit bijzondere industriële erfgoed nu dagelijks kinderen over de vloer die er hun boterhammen eten.

Groen licht voor het Seinhuis in Roosendaal
Groen licht voor het Seinhuis in Roosendaal

Vanuit de trein is het heerlijk genieten van al het moois dat er in het Nederlandse landschap te zien is. Natuur, maar ook bijzondere industriële monumenten zoals het Seinhuis in Roosendaal. Een inspirerende plek voor ondernemers die er hun bedrijfsruimte vinden, maar ook voor fotografen. In combinatie met de ernaast gelegen Locloods vormt het Seinhuis namelijk een fotogenieke locatie. Deze is te huur voor trouwreportages en andere fotoshoots.

Schoolgebouw Van Heutszkazerne: loftwoningen in Kampen
Luxe loftwoningen in de Van Heutszkazerne

Concrete sloopplannen dreigden in 2016 het einde te betekenen voor het statige schoolgebouw van de Van Heutszkazerne in Kampen. De gemeente Kampen wees de plannen echter af, waarna er ruimte ontstond voor een nieuwe functie van het oude schoolgebouw.

De Stichting Stadsherstel Kampen attendeerde daarom BOEi op het monumentale gebouw, waarna als eerste een haalbaarheidsonderzoek werd uitgevoerd. De resultaten hiervan baanden de weg vrij voor een mooie herbestemming, waarbij er in de Kampense kazerne vier fraaie loftappartementen gerealiseerd zullen worden.

Schoorsteen Wienerberger
Schoorsteen Wienerberger: het lichtbaken van Venlo

Gemetselde fabrieksschoorstenen zijn opvallende landmarks van het industriële verleden. De schoorsteen van Wienerberger wordt met een spraakmakend kunstwerk getransformeerd tot lichtbaken voor Venlo-Tegelen. Meehelpen aan het mogelijk maken van dit lichtkunstwerk kan via vriendenvanboei.nl.

Stadion de Wageningse Berg
Nieuwe toekomst voor Stadion de Wageningse Berg

Aan de rand van Wageningen ligt sinds jaar en dag de Wageningse Berg, een pronkstuk in de voetbalhistorie van Wageningen. Sinds het faillissement van FC Wageningen in 1992 staat het stadion echter leeg. De geplande restauratie en herbestemming biedt zicht op een mooie, nieuwe toekomst.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow