Omschrijving
De Waalse kerk: historische blikvanger in Rotterdam
In het centrum van Rotterdam, in de wijk Cool, ligt de statige Waalse kerk. Dit religieuze monument werd gebouwd voor de Waalse Gemeente: protestanten die in de zeventiende eeuw uit de zuidelijke Nederlanden en Frankrijk vluchtten voor vervolging door rooms-katholieken. Naast kerkdiensten wordt de kerk nu ook gebruikt als evenementenlocatie. Met zijn mooie details en riante stadstuin is de kerk geschikt voor bruiloften, tentoonstellingen, vergaderingen en andere bijeenkomsten.Historie van de Waalse kerk
De Waalse kerk in Rotterdam is bijzonder vanwege haar interieur. In de kerk zijn allerlei objecten van de bekende Rotterdamse ontwerper W.H. Gispen te vinden, zoals lampen, gezangborden en kachels. De objecten die hij voor de kerk maakte vormden de basis voor zijn uitgebreide serieproductie lampen.
Ook het vrijwel originele Bätz-Witte orgel in de kerk is bijzonder en komt uit de oorspronkelijke 17e-eeuwse Waalse kerk. De huidige kerk is gebouwd tussen 1923 en 1925 aan de Schiedamse Vest. Architect J. Verheul ontwierp de kerk met aangrenzende kosterswoning in traditionalistische stijl.
Evenementenlocatie in oase in de stad
De Waalse Gemeente Rotterdam heeft BOEi in 2016 gevraagd een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar mogelijke nieuwe bestemmingen van het kerkgebouw. De Waalse Gemeente gebruikte de kerk maar eens per maand voor haar erediensten en verhuurde het gebouw daarnaast voor evenementen. In 2018 is BOEi eigenaar van de Waalse kerk geworden.
De Waalse Kerk, gelegen in het centrum van Rotterdam om de hoek van de Witte de Withstraat, biedt tal van mogelijkheden voor: diners, recepties, bijeenkomsten, presentaties en als trouwlocatie. De kerk heeft naast de kerkzaal meerdere ruimtes, zoals de domineeskamer, de kerkenraadskamer en het zondagsschoollokaal. En niet te vergeten een prachtige ruime stadstuin met een unieke moerbeiboom, een ware oase in de drukke stad. Meer informatie over de verhuur van de kerk kunt is te vinden op de Locatiecentrale.
Op de verhalenpagina staat een interview met de beheerder van de Waalse kerk.