Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Waalse kerk Rotterdam

Plaats
Rotterdam

Bouwjaar
1923

Type
Religieus

Rol BOEi
Eigenaar, Verhuurder

Investering

Website
klik hier

Status
In ontwikkeling

Plaats
Rotterdam

Bouwjaar
1923

Type
Religieus

Rol BOEi
Eigenaar, Verhuurder

Website
klik hier

Status
In ontwikkeling

Omschrijving

De Waalse kerk: historische blikvanger in Rotterdam

In het centrum van Rotterdam, in de wijk Cool, ligt de statige Waalse kerk. Dit religieuze monument werd gebouwd voor de Waalse Gemeente: protestanten die in de zeventiende eeuw uit de zuidelijke Nederlanden en Frankrijk vluchtten voor vervolging door rooms-katholieken. Naast kerkdiensten wordt de kerk nu ook gebruikt als evenementenlocatie. Met zijn mooie details en riante stadstuin is de kerk geschikt voor bruiloften, tentoonstellingen, vergaderingen en andere bijeenkomsten.

Historie van de Waalse kerk

De Waalse kerk in Rotterdam is bijzonder vanwege haar interieur. In de kerk zijn allerlei objecten van de bekende Rotterdamse ontwerper W.H. Gispen te vinden, zoals lampen, gezangborden en kachels. De objecten die hij voor de kerk maakte vormden de basis voor zijn uitgebreide serieproductie lampen.

Ook het vrijwel originele Bätz-Witte orgel in de kerk is bijzonder en komt uit de oorspronkelijke 17e-eeuwse Waalse kerk. De huidige kerk is gebouwd tussen 1923 en 1925 aan de Schiedamse Vest. Architect J. Verheul ontwierp de kerk met aangrenzende kosterswoning in traditionalistische stijl.

Een toekomst als evenementenlocatie

De Waalse Gemeente Rotterdam heeft BOEi in 2016 gevraagd een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar mogelijke nieuwe bestemmingen van het kerkgebouw. De Waalse Gemeente gebruikt de kerk maar eens per maand voor haar erediensten en verhuurt het gebouw daarnaast voor evenementen.

BOEi heeft de Waalse kerk van de gemeente overgenomen en gaat de evenementenverhuur verder uitbouwen. Hierbij wordt gezocht naar een goede mix van evenementen in samenwerking met lokale organisaties en ondernemers.

Op de verhalenpagina staat een interview met de beheerder van de Waalse kerk.

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Waalse Gemeente Rotterdam

Ontdek meer projecten met type: Religieus