Martinuskerk

Plaats
Schellinkhout

Bouwjaar
1500

Type
Religieus

Rol BOEi
Eigenaar

Investering
€ 415.000

Website
klik hier

Status
Te koop

Plaats
Schellinkhout

Bouwjaar
1500

Type
Religieus

Rol BOEi
Eigenaar

Website
klik hier

Status
Te koop

Omschrijving

Rust en recreatie in een religieus monument

De Martinuskerk staat te koop. Klik hier voor meer informatie

Vlak achter de Westfriese Omringdijk in het Noord-Hollandse Schellinkhout ligt de Martinuskerk. De dijk, zelf een provinciaal monument, maakt deel uit van een landelijke fietsroute waarlangs de kerk een mooie bezienswaardigheid vormt. Schuin tegenover de dijk bevindt zich het Markermeer, waar dankzij het mooi gelegen strandje zowel zwemmers als surfers hun plek hebben gevonden. Met het oog op de herbestemming van de Martinuskerk worden er dan ook verschillende mogelijkheden opengehouden. Er valt te denken aan een horecagelegenheid die zich richt op de recreanten, maar daarbij is het ook belangrijk dat een eventuele nieuwe functie recht blijft doen aan het religieuze erfgoed.

Historie van de Martinuskerk Schellinkhout

De oorsprong van de naar Sint Martinus vernoemde kerk in Schellinkhout vinden we in de 14e eeuw. Toen werd het koorgedeelte van de kerk gebouwd, een eeuw later verrezen het oostelijke deel van het schip en het dwarsschip. In de 16e eeuw kwamen daar het westelijk schipgedeelte en de toren bij. In die toren hangt een klok van Geert van Wou, de belangrijkste klokkengieter die Europa ooit gekend heeft.

Het interieur van de kerk kenmerkt zich onder meer door een preekstoel en doophek uit de 17e eeuw. Ook zijn er houten tongewelven en trekbalken te zien, met houten schalkbeeldjes op de kruising. In 1956 en 1957 is de kerk deels gerestaureerd, hierbij zijn onder meer de venstertraceringen gewijzigd.

Herbestemming van de Martinuskerk

Bij de herbestemming van de Martinuskerk speelt niet alleen het beeldbepalende karakter van de kerk een rol, er moet natuurlijk ook rekening gehouden worden met de grote cultuurhistorische waarde. Momenteel is de kerk dan ook te huur als trouwlocatie en concertzaal, maar ook als expositieruimte. Voor meer informatie over het huren van de kerk kunt u een e-mail sturen naar eventlocaties@boei.nl

Het streven voor de toekomst is om tot een herbestemming te komen die recht doet aan het monument, maar ook genoeg inkomsten genereert om het gebouw structureel te kunnen onderhouden. Momenteel vinden er dan ook gesprekken plaats met een horecagelegenheid die de surfers en voorbijkomende fietsers zal gaan bedienen.

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Provincie Noord-Holland, kerkbestuur, de gemeente Drechterland, Stichting Vrienden van de Martinuskerk, Stichting Vrienden van BOEi

Ontdek meer projecten met type: Religieus