Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee
ECI cultuurfabriek bruist van de energie
ECI cultuurfabriek bruist van de energie

Langs de Roer in Roermond ligt een voor Nederland unieke locatie: de ECI. Dit eens vervallen industriële rijksmonument is na 40 jaar leegstand omgetoverd in een bruisende Cultuurfabriek waar plaats is voor ontmoeten, werken en ontspannen. Met ruimte voor evenementen, exposities, cursussen, voorstellingen en uiteraard ook plek om te eten.

Zeepfabriek Rohm en Haas
De oude zeepfabriek Rohm en Haas als creatieve broedplaats

Deze historische zeepfabriek in het centrum van Amersfoort vormt in meerdere opzichten het kloppende cultuurhart van het Oliemolenkwartier. Mensen komen er bijvoorbeeld om heerlijk te eten voor men in de stad een concert, theatervoorstelling of film gaat bezoeken. In en om het monument wemelt het van de kunstwerken, vervaardigd door de kunstenaars die hun atelier in de oude fabriek van Rohm & Haas hebben. De ondernemers die kantoor houden in het bijzondere pand genieten van deze culturele broedplaats, al was het maar vanwege de muzikale en andere evenementen die er regelmatig gehouden worden.

ENKA Schoorstenen: het symbool van vooruitgang
ENKA Schoorstenen: het symbool van vooruitgang

Fabrieksschoorstenen waren lange tijd symbolen van welvaart en vooruitgang. Daarom werden deze ook met veel aandacht en zorgvuldigheid ontworpen. Een rijke industriestad werd dan ook gekenmerkt door een woud van fabrieksschoorstenen.

Zo ook het grote industriegebied van de ENKA in Ede. De schoorstenen daar waren zo kenmerkend dat de fabriek ze zelfs in haar logo opnam. Tijdens de herbestemming van dit monumentale terrein restaureert BOEi ook beide schoorstenen

Casino Huisduinen: Atlantikwall Centrum in uitgebrand logementsgebouw
Herinneringsmonument wordt Expeditiecentrum

In het Waddenlandschap in Den Helder ligt een uitzonderlijk gebouw: een uniek Duits bouwwerk uit de Tweede Wereldoorlog. Het Logementsgebouw in monumentale bouwstijl is beladen erfgoed van Atlantikwall van de Duitse bezetter, maar is juist daarom als herinneringsmonument van extra grote waarde. Dat het gebouw door een brand in 2009 bijna volledig is verwoest lijkt dit alleen maar te versterken.

 

De Bernardus: comfortabel en energiezuinig religieus erfgoed

Het dalende kerkbezoek van de afgelopen decennia heeft zijn weerslag op het Nederlandse religieuze erfgoed. Veel parochies zijn dan ook genoodzaakt hun kerkgebouwen te sluiten en te verkopen. Zo ook de Sint-Bernarduskerk in Made, die ironisch genoeg ooit juist werd uitgebreid om plek te kunnen bieden aan het alsmaar toenemende aantal kerkbezoekers.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow