Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Generaal de Bonskazerne

Plaats
Grave

Bouwjaar
1939

Type
Militair

Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar, Verhuurder

Investering
€ 6.300.000

Website
klik hier

Plaats
Grave

Bouwjaar
1939

Type
Militair

Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar, Verhuurder

Website
klik hier

Omschrijving

Generaal de Bonskazerne Grave: WOII-uitbreiding

De Generaal De Bonskazerne is een Rijksmonument net buiten de bebouwde kom van Grave. Het bestaat uit een militair gebouwencomplex in expressionistische stijl met een oppervlakte van 20.000 m2. De kazerne werd kort voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd en zou plaats bieden aan twee bataljons infanteristen, in totaal zo’n 1.200 militairen. Voordat die hun intrek konden nemen vielen de Duitsers ons land binnen en eigenden zich de kazerne toe. Na de oorlog heeft de kazerne onderdak geboden aan verschillende soorten bewoners. Aan militairen natuurlijk, maar het complex is ook gebruikt voor de opvang van asielzoekers. Dit gebeurde nadat het ministerie van Defensie in 1994 besloot om het gebouw af te stoten.

Historie van de Generaal Bonskazerne

Sinds de Generaal De Bonskazerne in 1939 haar deuren opende heeft het complex verschillende bewoners zien komen en gaan. Dit was met name te danken aan de oplopende spanningen in Europa. Na de bezetting gebruikten onder andere de Duitse Kriegsmarine en Heer (Duitse landmacht) de kazerne als uitvalsbasis, maar werden er na de oorlog ook Engelse en Canadese militairen gelegerd. De kazerne is gebouwd in gemeente Grave om de Graafse Brug te verdedigen tegen een Duits inval en is vernoemd naar Genaraal-majoor Andreas de Bons, die een belangrijke rol speelde bij de verdediging van de stad Grave tegen de Fransen in 1794.

Nadat de laatste soldaten in 1997 vertrokken werden er 140 asielzoekers in de Generaal De Bonskazerne ondergebracht. Op 20 september van dat jaar werd het complex dan ook officieel als Asielzoekerscentrum Grave geopend. Tot eind 2016 zaten er in totaal zo’n 600 asielzoekers in vijf van de zes legergebouwen en de (onder)officiershotels. Het zuidelijk deel van het kazerneterrein is inmiddels herontwikkeld tot bedrijvenpark de Bons. De voormalige garages van de kazerne aan de uiterste zuidgrens zijn in gebruik als gemeentewerf.

Herbestemming van de oude kazerne

De Generaal de Bonskazerne wordt omgetoverd tot een hernieuwd, bruisend terrein. Met een combinatie van verschillende functies zoals wonen, werken, horeca en cultuur. Een kleine enclave in Grave, te midden van groen en historie! Een van de gebouwen, gebouw B, wordt als eerste getransformeerd en is gericht op zzp’ers en mkb’ers uit de sector zorg en welzijn. Gebouw B is een voormalig bureelgebouw en bevindt zich bij de entree van het kazerneterrein. Het beschikt over 14 ruimtes, variërend van 20 m2 tot ruim 40 m2. Het is voorzien van een binnentuin, een gezamenlijke keuken en meerdere toiletgroepen. De huurprijs bedraagt € 100,- per vierkante meter per jaar, inclusief het voorschot voor gas, water en elektra.
Heb je interesse en wil je het gebouw graag met eigen ogen zien? Stuur dan een mail naar Susanne ter Harmsel: suzanne@destadmaker.nl.

Voor meer informatie neemt u contact op met Rinkjan Postma (Ontwikkelingsmanager) E: r.postma@boei.nl T: 06 429 945 70

De kazerne is te huur voor evenementen!

Het terrein en de gebouwen bieden ruimte om zelf evenementen en bijeenkomsten te organiseren, bijvoorbeeld exposities, optredens, diners, markten en andere lokale bijeenkomsten. De locatie is goed bereikbaar met de auto en op het terrein zijn parkeervoorzieningen aanwezig.

boek hier uw evenement in de Bonskazerne

Ontdek meer projecten met type: Militair