KIJK! 25 jaar herbestemmen in Nederland. Lees verder
Dineren boven alle peil
Gemaal De Lynden: dineren boven alle peil

Gemaal De Lynden in het Noord-Hollandse Lijnden speelde lange tijd een belangrijke rol in het droogleggen en droog houden van het Haarlemmermeer. Het oude gemaal stamt uit 1849 en is in 2005 vervangen door een nieuw gemaal. Het ketelhuis van het oude gebouw is door BOEi gerestaureerd en na herbestemming getransformeerd tot een sfeervol restaurant en unieke vergaderlocatie.

Bijzonder overnachten in de oude watertoren in Castricum
Overnachten in de oude watertoren in Castricum

Lange tijd was Duin en Bosch een plek waar je als buitenstaander liever niet kwam maar waarvan de aanblik tegelijkertijd een onweerstaanbare aantrekkingskracht had. Achter de hekken lag namelijk een psychiatrische inrichting. Nu kan iedereen vanuit de watertoren van de prachtige omgeving genieten.

Het Gemaal Oude Rijn weer op volle toeren
Gemaal in Pannerden: creatieve toeristische trekpleister

In mei 2016 opende het Gemaal Oude Rijn in Pannerden na een periode van maar liefst 45 jaar weer haar deuren om de samenleving te dienen. Dit culturele erfgoed in het prachtige natuurgebied de Gelderse Poort vervuld  voortaan echter een artistieke rol als atelier en expositieruimte.

Daarnaast doet het ook dienst als educatief centrum, compleet met een beleefmuseum. Het intieme horecaverblijf biedt daarnaast alle ruimte voor ontspanning in een unieke sfeer. Verder worden in de kleine boomgaard vergeten Liemerse fruitrassen gekweekt.

 

De twee kleinste ENKA-monumenten: de fontein en herinneringsbank
ENKA fontein en herinneringsbank

De kleinste rijksmonumenten op het voormalige ENKA-terrein in Ede zijn een herinneringsbank uit 1938 en een fontein uit 1947. Als dankbetuiging voor de komst van de fabriek en de gevolgen die dit heeft gehad voor Ede, werden ze beiden geschonken aan de ENKA. Deze twee kleine monumenten zijn verplaatst naar een centrale plek waar ze goed toegankelijk zijn voor de nieuwe bewoners.

Statig soelaas in de Sareptahof in Zutphen
Statig soelaas in de Sareptahof in Zutphen

De Sareptahof is een schattig hofje rond een enorme tuin, prachtig gelegen in de oude binnenstad van Zutphen. Dit hofje is een van de kleinste Nederlandse woonverenigingen en bestaat al meer dan 120 jaar. Onder de naam De Hof van Heden bood het vroeger gratis eenvoudige huisvesting aan hervormde weduwen. Tegenwoordig wonen er in de Hof zeven alleenstaanden.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow