KIJK! Het boek over 25 jaar herbestemming in Nederland. Lees meer
De twee kleinste ENKA-monumenten: de fontein en herinneringsbank
ENKA fontein en herinneringsbank

De kleinste rijksmonumenten op het voormalige ENKA-terrein in Ede zijn een herinneringsbank uit 1938 en een fontein uit 1947. Als dankbetuiging voor de komst van de fabriek en de gevolgen die dit heeft gehad voor Ede, werden ze beiden geschonken aan de ENKA. Deze twee kleine monumenten zijn verplaatst naar een centrale plek waar ze goed toegankelijk zijn voor de nieuwe bewoners.

Coberco-fabriek als nieuwe hotspot van Arnhem
Coberco-fabriek als nieuwe hotspot van Arnhem

Vlak bij de John Frostbrug in Arnhem ligt een ruwe parel: de voormalige Cobercofabriek. Er is weinig voorstellingsvermogen voor nodig om de enorme potentie van dit industriële erfgoed te zien. Deze plek verdient het dan ook een restauratie en herbestemming, zodat heel Arnhem het kan ontdekken en gebruiken. De melkfabriek heeft alles in zich om de nieuwe hotspot van Arnhem te worden. Een plek waar je straks kunt wonen, werken, winkelen, eten en drinken.

Hervormde kerk Sint Anna ter Muiden
Historisch baken op de grens met België

Sint Anna ter Muiden is een klein plaatsje met een grootse geschiedenis. Hoewel het Zeeuwse gehucht in de gemeente Sluis slechts 50 inwoners telt, heeft het al sinds 1242 stadsrechten.
Centraal baken van herkenning is de Hervormde Kerk, gelegen aan de Nederherenweg. De kerk en haar karakteristieke vieringtoren hebben de status van rijksmonument. In 2013 heeft BOEi zich ontfermd over dit bijzondere religieuze erfgoed.

Vruchtbare vooruitzichten voor Mariënburg
Vruchtbare vooruitzichten voor Mariënburg

Middenin het groen bij het Gelderse Maurik ligt al meer dan honderd jaar een karakteristieke boerderij, ver van de doorgaande weg en omgeven met mysteries. Het verhaal gaat namelijk dat er een ondergrondse tunnel is, die van de monumentale boerderij naar de plaatselijke kapel loopt.

De ingang van deze mogelijke tunnel is tot op heden echter nog niet ontdekt. Om te voorkomen dat de boerderij in de toekomst alleen nog in dit soort mooie verhalen te bewonderen is, voerde BOEi een haalbaarheidsonderzoek uit naar een mogelijke herbestemming.

Dineren boven alle peil
Gemaal De Lynden: dineren boven alle peil

Gemaal De Lynden in het Noord-Hollandse Lijnden speelde lange tijd een belangrijke rol in het droogleggen en droog houden van het Haarlemmermeer. Het oude gemaal stamt uit 1849 en is in 2005 vervangen door een nieuw gemaal. Het ketelhuis van het oude gebouw is door BOEi gerestaureerd en na herbestemming getransformeerd tot een sfeervol restaurant en unieke vergaderlocatie.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow