KIJK! Het boek over 25 jaar herbestemming in Nederland. Lees meer
Van rokende schoorsteen tot stralende zendmast
KVL-gedenknaald, Oisterwijk
Herinneringsmonument in weer en wind

Voor de directie-ingang van de KVL staat een opvallend standbeeld in een – op dit moment- verwaarloosde staat. Het is de gedenknaald die door het personeel werd geschonken aan directeur Christ van der Aa ter gelegenheid van het 25 jaar bestaan van de KVL in 1941. De naald is deel van het rijksmonument KVL en is gemaakt door de Tilburgse beeldhouwer Toon van Wiel. Het heeft stevig te lijden onder het Nederlandse klimaat; de afgelopen decennia is de schade niet meer te missen, er breken steeds stukjes van het beeld af, wat inmiddels tot grote zorg in de Oisterwijkse gemeenschap heeft geleid. Daarom heeft BOEi in 2018 het besluit genomen het beeld te kopen van de Provincie Noord-Brabant en samen met de Oisterwijkers stappen te zetten voor behoud.

De twee kleinste ENKA-monumenten: de fontein en herinneringsbank
ENKA fontein en herinneringsbank

De kleinste rijksmonumenten op het voormalige ENKA-terrein in Ede zijn een herinneringsbank uit 1938 en een fontein uit 1947. Als dankbetuiging voor de komst van de fabriek en de gevolgen die dit heeft gehad voor Ede, werden ze beiden geschonken aan de ENKA. Deze twee kleine monumenten zijn verplaatst naar een centrale plek waar ze goed toegankelijk zijn voor de nieuwe bewoners.

Ziekenbarakken in Ede: modulair bouwen avant la lettre
Ziekenbarakken in Ede: modulair bouwen avant la lettre

Verscholen tussen de beukenbomen aan de Van Heutszlaan in Ede staan twee bijzondere houten gebouwtjes. Het zijn twee monumentale ziekenbarakken uit het begin van de vorige eeuw, gebouwd voor moeilijk vervoerbare en besmettelijke patiënten.

Pompstation Schiedam, een industrieel sieraad
Pompstation Schiedam, een industrieel sieraad

Aan de Rotterdamsedijk in Schiedam ligt een historisch pompstation gedeeltelijk in de noordelijke dijk verzonken. In het pompstation staan de indrukwekkende mintgroene machines die ooit de waterdruk van Schiedam regelden, maar door modernisering van het waterleidingbedrijf hun functie verloren. Voor dit unieke stuk industrieel erfgoed heeft een tweede leven gekregen als Pompstation Gym. Een selecte club leden volgt er personal training in onder meer krachttraining, fitness en shape.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow