Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Landgoed Singraven

Plaats
Denekamp

Bouwjaar
1800

Type
Agrarisch

Rol BOEi
Ontwikkelaar

Investering

Website
klik hier

Status
Te koop

Plaats
Denekamp

Bouwjaar
1800

Type
Agrarisch

Rol BOEi
Ontwikkelaar

Website
klik hier

Status
Te koop

Omschrijving

Landgoed Singraven: woningen behouden landgoed

Het 600 jaar oude Landgoed Singraven ligt in een prachtige omgeving langs de rivier de Dinkel en in de nabijheid van het Twentse Denekamp. Dit agrarisch erfgoed zal de komende jaren verrijkt worden met nieuw te bouwen woningen en de herbestemming van oude boerderijen. Uiteraard allemaal in lijn met het klassieke karakter, maar ook met ruimte voor een moderne invulling.  

Historie van Landgoed Singraven

Het Landgoed Singraven is voor het eerst terug te vinden in de boeken in het jaar 1381. In die tijd is het nog een agrarische hofstede onder de naam Hof ten Singraven en in het bezit van de bisschop van Utrecht. In de eeuwen erna raakte het landhuis in verval, waarna het in 1651 volledig gesloopt en herbouwd werd door de adellijke familie Sloet.

De laatste particuliere bewoner Willem Frederik Jan Laan gaf het landgoed en de bijbehorende eigendommen in 1956 over aan de Stichting Edwina van Heek. De Stichting heeft zich sindsdien hartstochtelijk ingezet voor de zorg en instandhouding van dit waardevolle toonbeeld van cultureel erfgoed.

Nieuwe woningen en oude boerderijen

In de loop der jaren is er een structureel exploitatietekort ontstaan voor Landgoed Singraven. Een oplossing hiervoor is nodig om openstelling voor het publiek te kunnen garanderen. Hiervoor zijn ook de nodige verbeteringen van het landgoed zelf nodig. Tussen 2018 en 2023 zijn in samenwerking met de Stichting Edwina van Heek op een tiental plekken op het landgoed woningen gebouwd. Daaronder bevinden zich ook oude boerderijen die herbestemd worden tot woningen. De erfpachtinkomsten die hieruit voortvloeien zullen openstelling voor het publiek mogelijk blijven maken. Ook bieden deze de kans om groene projecten uit te voeren, zoals het aanleggen en onderhouden van watergangen. Bijzondere aandacht verdient ook het onderhoud van de bijna 600 jaar oude watermolen aan de oever van de Dinkel.

Het landelijk wonen op dit landgoed betekent genieten van een gevarieerd landschap, waar het tussen de rijke flora en fauna heerlijk wandelen en fietsen is. Ook voor veel recreanten loopt de fiets- of wandelroute langs dit rustgevende oord. Daarnaast is het oude Koetshuis een geliefde plek voor lunches, diners, bruiloften, vergaderingen en andere evenementen.

Op https://www.wonenopsingraven.nl/erven staat informatie over het landgoed zelf, de ontwikkeling, erfpacht en informatie over de verschillende de erven en de specifieke woningen die daarop gelegen zijn.

Meer over Landgoed Singraven?

  • BOEi heeft diverse verhalen opgehaald over het Landgoed Singraven voor het project Mensen vertellen over Monumenten. Lees ze hier.
  • Alle foto’s van Jan van Dalen van het landgoed en de boerderijen zijn hier terug te vinden

 

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ontdek meer projecten met type: Agrarisch