Spoorhistorie herleeft in Venlose Wagenmakerij
Spoorhistorie herleeft in Venlose Wagenmakerij

De Wagenmakerij in het Venlose stadsdeel Blerick is een van de grootste industriële rijksmonumenten van Nederland. Dit enorme complex op het rangeerterrein van de Limburgse stad sloot in de jaren 60 toen het kolentransport afnam.

Inmiddels heeft het gerestaureerde monument een meer dan passende nieuwe bestemming als depot voor het Spoorwegmuseum. Er staan nu weer tientallen treinen, wagons en locomotieven.

Rust en recreatie in een religieus monument
Rust en recreatie in een religieus monument

De Martinuskerk staat te koop. Klik hier voor meer informatie

Vlak achter de Westfriese Omringdijk in het Noord-Hollandse Schellinkhout ligt de Martinuskerk. De dijk, zelf een provinciaal monument, maakt deel uit van een landelijke fietsroute waarlangs de kerk een mooie bezienswaardigheid vormt. Schuin tegenover de dijk bevindt zich het Markermeer, waar dankzij het mooi gelegen strandje zowel zwemmers als surfers hun plek hebben gevonden.

Met het oog op de herbestemming van de Martinuskerk worden er dan ook verschillende mogelijkheden opengehouden. Er valt te denken aan een horecagelegenheid die zich richt op de recreanten, maar daarbij is het ook belangrijk dat een eventuele nieuwe functie recht blijft doen aan het religieuze erfgoed.

Luchthaven Ypenburg
Luchthaven Ypenburg: van wachtruimte naar werkplek

Vliegen, tegenwoordig voor bijna iedereen heel normaal maar aan het begin van de vorige eeuw nog een exclusief voorrecht. De elite die het zich kon veroorloven, liet in die tijd kleine vliegveldjes aanleggen, waarbij uiteraard ook aan het gerief van de leden van de vliegclub werd gedacht. Het Stationsgebouw Vliegveld Ypenburg is met dat doel ontworpen. Later diende het als militair vliegveld en leerde professor mr. Pieter van Vollenhoven er vliegen. Met zijn latere voorzitterschap van het Restauratiefonds kwamen deze bijzondere lijnen weer bij elkaar en inmiddels zijn de gebouwen van het voormalige Vliegveld Ypenburg rijksmonumenten.

Groen licht voor het Seinhuis in Roosendaal
Groen licht voor het Seinhuis in Roosendaal

Vanuit de trein is het heerlijk genieten van al het moois dat er in het Nederlandse landschap te zien is. Natuur, maar ook bijzondere industriële monumenten zoals het Seinhuis in Roosendaal. Een inspirerende plek voor ondernemers die er hun bedrijfsruimte vinden, maar ook voor fotografen. In combinatie met de ernaast gelegen Locloods vormt het Seinhuis namelijk een fotogenieke locatie. Deze is te huur voor trouwreportages en andere fotoshoots.

Romantisch kerkje De Terp blijft beschikbaar voor bewoners Oudorp
De Terp blijft beschikbaar voor bewoners Oudorp

Aan de rand van het historische centrum van het Noord-Hollandse Oudorp staat op een terp een klein kerkje. Vanwege het witte pleisterwerk op de voorgevel wordt de kerk in de volksmond meestal ‘het witte kerkje’ genoemd. De voorzijde van de kerk gaat grotendeels schuil achter een grote monumentale boom. Via een slingerend pad door de voortuin loop je omhoog naar de kerk. Eenmaal boven aangekomen heb je een vrij uitzicht over de weilanden, de begraafplaats en de authentieke dorpskern.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow