Huize Vincentius
Monumentaal wonen tussen dorp en duin

Het voormalige katholieke gesticht Huize Vincentius is één van de twee instellingen voor de zorg van verstandelijk gehandicapte kinderen die aan het begin van de 20e eeuw verrezen in het toen nog kleine Udenhout. De eerste werd gebouwd in 1907 voor verstandelijk gehandicapte jongens. De tweede was Huize Vincentius wat ingezegend werd in 1930 en werd aangewezen voor de opvang van zwakzinnige meisjes.

‘t Witte Kerkje verzekerd van toekomst
‘t Witte Kerkje verzekerd van toekomst

In het Brabantse plaatsje Bladel ligt een bescheiden kerkje, bekend als het Witte kerkje. Het kerkje aan de rand van het centrum blijft voorlopig de ontmoetingsplek voor de protestantse gemeenschap.

De Kubus van Rietveld: Rietveldkerk voor Uithoorn
De Kubus van Rietveld: Rietveldkerk voor Uithoorn

De Rietveldkerk in Uithoorn moest in de nieuwe jaren 60 wijk de hoeksteen worden van de omgeving. De naam, de Hoeksteen, is eveneens een verwijzing naar de betekenis van de kerk voor de gemeente. BOEi en het Verschil BV gaan het sobere gebouw van de bekende architect en ontwerper Rietveld restaureren en herbestemmen.

Vruchtbare vooruitzichten voor Mariënburg
Vruchtbare vooruitzichten voor Mariënburg

Middenin het groen bij het Gelderse Maurik ligt al meer dan honderd jaar een karakteristieke boerderij, ver van de doorgaande weg en omgeven met mysteries. Het verhaal gaat namelijk dat er een ondergrondse tunnel is, die van de monumentale boerderij naar de plaatselijke kapel loopt.

De ingang van deze mogelijke tunnel is tot op heden echter nog niet ontdekt. Om te voorkomen dat de boerderij in de toekomst alleen nog in dit soort mooie verhalen te bewonderen is, voerde BOEi een haalbaarheidsonderzoek uit naar een mogelijke herbestemming.

Steenfabriek de Bunswaard

De voormalige steenfabriek de Bunswaard ligt op een hoogwatervrije zandrug in de uiterwaarden van Beuningen. Op de plek waar ooit het vuur van de steenovens brandde zijn acht bijzondere huizen gemaakt met uitzicht over de Waal. Wonen in industrieel erfgoed wordt zo gecombineerd met een weelderige omgeving vol natuur en  een privéstrand.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow