Laatste periode Zuiderziekenhuis

50-7a_P1030217.jpg

In de jaren 80 wordt mevrouw Wil Gelderman (1939) opnieuw gevraagd om te komen werken in het Zuiderziekenhuis. Chirurgie III (Chir III) had mensen nodig voor de veranderende zorg. 

Wil Gelderman over haar derde periode: “Ik begon voor 20 uur per week, want ik werkte daarnaast bij Sport- en Recreatie als schooltuinleiding, wat inhield dat ik twee middagen per week les gaf op een schooltuin. Weer was er veel veranderd in het ziekenhuis. Het brandwondencentrum had bijvoorbeeld een eigen gebouw gekregen, zoals een brandwondencentrum ook hoort te zijn, geïsoleerd met een eigen operatiekamer. 

50-7-b_P1030219.jpg

De grootste veranderingen kwamen echter pas later, in de jaren 90, toen er sprake was van het samengaan met het Sint Clara Ziekenhuis. Later werd dit een echte fusie en leidde dit tot het Maasstad Ziekenhuis: het samengaan van een twee culturen, totaal verschillend, die toch moesten samenwerken. Wij waren een gemeenteziekenhuis, bedoeld voor de armen. Dat kon je in de cultuur merken, wij namen iedereen op die hulp nodig had, we hadden een 24 uur EHBO en namen ook veel psychiatrische patiënten op van ziekenhuis Maasoord (later Delta Ziekenhuis). Sint Clara had een ander opnamebeleid en leek ook nog behoorlijk Rooms Katholiek. De fusie heeft de mensen echt ook pijn gedaan, het was wel treurig hoe men met het personeel om ging in die periode. Bijvoorbeeld, ik ben zelf in maart 1999 gestopt met werken, het jaar dat het Zuiderziekenhuis 60 jaar bestond. Het feest stond al gepland voor mei, maar ik en ook andere collega’s die net vertrokken waren, hebben nooit een uitnodiging gehad. Dat soort dingen.”  

In 1999 nam Wil Gelderman afscheid van het Zuiderziekenhuis na een carrière van meer dan 40 jaar. Maar ze zei geen vaarwel tegen het gebouw! Een paar jaar later zou zij zich met ‘Vreewijk in Actie’ nogmaals inzetten voor het ziekenhuis. 

Foto’s: de donkere verlaten kerkzaal in 2017,  na de sluiting van het Zuiderziekenhuis. Aan de spreekstoel hangt nog een bewijs van de fusie tot Maasstad Ziekenhuis, waarvoor bijeenkomsten werden georganiseerd in deze ruimte (Foto’s Jobbe Wijnen)