Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Nedalco Schoorsteen

Plaats
Bergen op Zoom

Bouwjaar
1938

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar

Investering
€ 422.000

Status
Verhuurd

Plaats
Bergen op Zoom

Bouwjaar
1938

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar

Status
Verhuurd

Omschrijving

Van rokende schoorsteen tot stralende zendmast

De Nedalco Schoorsteen is een bijzondere blikvanger in het Brabantse land. Historische fabrieksschoorstenen vormen dan ook een speciale categorie binnen het industrieel erfgoed. Het zijn markante elementen in het landschap, maar ook in de geschiedenis van de nabije omgeving. De Nedalco Schoorsteen in Bergen Op Zoom is één van de hoogst gemetselde schoorstenen van Nederland. Een eigenschap die in zijn nieuwe functie als telecomzendmast uitstekend van pas komt.

Historie van de Nedalco Schoorsteen

Gemetselde fabrieksschoorstenen worden steeds zeldzamer. Na 1860 zijn er ongeveer 10.000 van zulke schoorstenen gebouwd en tegenwoordig zijn er nog slechts enkele honderden over. De Nedalco Schoorsteen is er daar één van en werd in 1938 door de Venlose steenfabriek Canoy Herfkens gebouwd. Dit gebeurde in opdracht van de Zuid-Nederlandse Spiritusfabriek, wat later Nedalco is gaan heten (Nederland Alcohol). Met een hoogte van 75 meter is het één van de hoogste gemetselde schoorstenen van ons land, gelegen in het gebiedsontwikkelingsproject de Bergse Haven.

Restauratie en herbestemming van de fabrieksschoorsteen

In de loop der jaren raakte de Nedalco Schoorsteen ernstig in verval, waarbij zelfs een deel van de top sneuvelde. Een restauratie bracht de schoorsteen in 2011 zijn oude glorie én oorspronkelijke lengte terug. De restauratie is uitgevoerd door Harm Meijer uit het Groningse Ten Boer, de enige schoorsteenrestaurateur die Nederland kent. Daarbij is een 15 meter hoge staalconstructie bovenop de schoorsteen geplaatst, waardoor deze gebruikt kan worden als zendmast voor telecomproviders.

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ontdek meer projecten met type: Industrieel