Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee
Zeepfabriek Rohm en Haas
De oude zeepfabriek Rohm en Haas als creatieve broedplaats

Deze historische zeepfabriek in het centrum van Amersfoort vormt in meerdere opzichten het kloppende cultuurhart van het Oliemolenkwartier. Mensen komen er bijvoorbeeld om heerlijk te eten voor men in de stad een concert, theatervoorstelling of film gaat bezoeken. In en om het monument wemelt het van de kunstwerken, vervaardigd door de kunstenaars die hun atelier in de oude fabriek van Rohm & Haas hebben. De ondernemers die kantoor houden in het bijzondere pand genieten van deze culturele broedplaats, al was het maar vanwege de muzikale en andere evenementen die er regelmatig gehouden worden.

Groote kantoor DSM industriële parel
Groote kantoor DSM Delft industriële parel

Het Groote Kantoor, voormalig hoofdzetel van DSM en haar voorgangers Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek en Koninklijke Gist-Brocades speelde meer dan honderd jaar een centrale rol als broedplaats voor expertise en innovatie op het gebied van fermentatie en biotechnologie in Nederland.

Rijnkapel Renkum

De Rijnkapel is in 1932 gebouwd onder architectuur van de heer G. Feenstra (1890-1985). De gebrandschilderde ramen zijn ontworpen door de glazenier J.H.E. Schilling. De afbeeldingen op de glas in lood ramen stellen bijbelverhalen voor uit de Bergrede (Mattheus 5). Het roosvenster boven de voordeur verbeeldt een kruis met symbolen brood, wijn, vis, alpha en omega en INRI.

De Rijnkapel bestaat uit een kerkruimte, een bestuurskamer en een keuken.

De twee kleinste ENKA-monumenten: de fontein en herinneringsbank
ENKA fontein en herinneringsbank

De kleinste rijksmonumenten op het voormalige ENKA-terrein in Ede zijn een herinneringsbank uit 1938 en een fontein uit 1947. Als dankbetuiging voor de komst van de fabriek en de gevolgen die dit heeft gehad voor Ede, werden ze beiden geschonken aan de ENKA. Deze twee kleine monumenten zijn verplaatst naar een centrale plek in de wijk waar ze goed toegankelijk zijn voor de bewoners.

Gemaal Oude Rijn weer op volle toeren
Gemaal in Pannerden: creatieve toeristische trekpleister

In mei 2016 opende het Gemaal Oude Rijn in Pannerden na een periode van maar liefst 45 jaar weer haar deuren om de samenleving te dienen. Dit culturele erfgoed in het prachtige natuurgebied de Gelderse Poort vervuld  voortaan weer een rol aan de Deukerdijk.

 

 

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow