Beleef cultureel spektakel in iconische gebouwen! – erfgoedparade

Gemaal Oude Rijn

Plaats
Pannerden

Bouwjaar
1883

Type
Industrieel

Rol BOEi
Adviseur, bouwkundig adviseur

Investering
€ 670.000

Website
klik hier

Plaats
Pannerden

Bouwjaar
1883

Type
Industrieel

Rol BOEi
Adviseur, bouwkundig adviseur

Website
klik hier

Omschrijving

Het Gemaal Oude Rijn weer op volle toeren

In mei 2016 opende het Gemaal Oude Rijn in Pannerden na een periode van maar liefst 45 jaar weer haar deuren om de samenleving te dienen. Dit culturele erfgoed in het prachtige natuurgebied de Gelderse Poort vervuld  voortaan echter een artistieke rol als atelier en expositieruimte. Daarnaast doet het ook dienst als educatief centrum, compleet met een beleefmuseum. Het intieme horecaverblijf biedt daarnaast alle ruimte voor ontspanning in een unieke sfeer. Verder worden in de kleine boomgaard vergeten Liemerse fruitrassen gekweekt.  

Geschiedenis van Gemaal Oude Rijn

De jaarlijks terugkerende wateroverlast in de Driedorpenpolder (het polderdistrict Herwen, Aerdt en Pannerden) was voor dijkgraaf Verwaayen de aanleiding om tot de bouw van het Gemaal Oude Rijn over te gaan. Deze werd in 1884 voltooid, waarna het gemaal aan het begin van de vorige eeuw werd geëlektrificeerd. Het gemalencomplex bestaat uit drie gebouwen: de machinekamer, de schuur en het voormalige ketelhuis. Het ketelhuis werd verbouwd tot woonhuis voor de machinist. Het gemaal bleef in dienst tot 1970, waarna het dieselgemaal Kandia de taken overnam. De laatste machinisten van het Gemaal Oude Rijn, de gebroeders Bach, kregen toestemming om in het gemaal te blijven wonen.

Herbestemming tot sociale onderneming

De laatste van de twee broers verhuisde in 2011 en in 2016 is het gemaal in Pannerden door eigenaar Waterschap Rijn en IJssel gerestaureerd ten behoeve van een bijzondere herbestemming. In de vorm van een sociale onderneming biedt het namelijk plaats  aan een koffie- en theeschenkerij, een atelier/expositieruimte en vergaderlocatie. Tijdens de restauratie is de in 1923 gesloopte schoorsteen weer op haar oude plek naast het ketelhuis herrezen. Deze kenmerkt zich vooral door de cortenstalen ringen die zijn aangebracht op de 18 meter hoge bakstenen schoorsteen. Het gemaal is hierdoor weer een landmark. De veldschuur heeft daarnaast een moderne uitbouw gekregen met een prachtig uitzicht over de uiterwaarden. In de winter wordt deze gebruikt als woon- en werkruimte door een kunstenaar en worden er workshops en exposities gehouden. ’s Zomers is de schuur te huur als vakantiewoning voor 2 personen.

Het Gemaal Oude Rijn in Pannerden is gratis toegankelijk. De locatie biedt unieke mogelijkheden voor creatief gebruik en het organiseren van uiteenlopende activiteiten. Of u nu op zoek bent naar een unieke vergaderlocatie of workshops wilt organiseren, in en rond het gemaal is het allemaal mogelijk. Meer informatie over de mogelijkheden vindt u op de website.

Het gemaal heeft in 2017 de gemalenpluim gewonnen voor de vakkundige restauratie en herbestemming.

Ontdek meer projecten met type: Industrieel